Μπάιντεν: Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό με την Τουρκία

Μπάιντεν: Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό με την Τουρκία

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για μία τριήμερη επίσκεψη, με σκοπό να πείσει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας να συμβάλει περισσότερο στο διεθνή συνασπισμό που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.

Στον απόηχο των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Μπάιντεν δείπνησε, την Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ αναμένεται να εκφωνήσει δύο ομιλίες,  το πρωί του Σαββάτου, και έπειτα να γευματίσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Ενώπιον του Τύπου, ο Μπάιντεν και ο Νταβούτογλου επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντάσεις που κλυδωνίζουν εδώ και μήνες τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της συριακής κρίσης.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε το «βάθος» των διμερών σχέσεων.

«Η επίσκεψη του Μπάιντεν είναι πολύ σημαντική για εμάς» τόνισε ο Νταβούτογλου.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να επιστρέφω στην Τουρκία, σε μία χώρα φίλη και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, είναι ότι είμαστε πάντα ευθείς ο ένας με τον άλλο» σημείωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Νταβούτογλου.

«Έχουμε αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα που προκαλούν πολλές έριδες και διαμάχες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και πάντα στο τέλος βρισκόμασταν στην ίδια πλευρά» είπε.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται εδώ και δύο μήνες την κουρδική πόλη της Συρίας, το Κομπάνι, το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ανοικτά τους Κούρδους της Συρίας, στους οποίους παρέχει οπλισμό και πολεμοφόδια.

Πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση είχε επαναλάβει ότι η πρόταση της Τουρκίας για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας και απαγόρευσης των πτήσεων δεν περιλαμβάνεται «στην ημερήσια διάταξη».

Σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την άφιξη του Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Συρία όσο ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει στην εξουσία.

«Κοιτάξτε πώς τα πράγματα εξελίσσονται προς το καλύτερο στο Ιράκ αφού συγκροτήθηκε μία κυβέρνηση που επιλέχθηκε από το λαό» είπε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Στη Συρία ωστόσο δε μπορείς να φέρεις την ειρήνη προσπαθώντας από τη μία να καταστρέψεις μία τρομοκρατική οργάνωση, την ώρα που από την άλλη ένα καθεστώς στη Δαμασκό χρησιμοποιεί όλων των ειδών τα όπλα για να εξοντώσει ένα μέρος του ίδιου της του λαού».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ