“Βαθιά ανησυχία” για τον αριθμό των εκτοπισμένων Νιγηριανών

“Βαθιά ανησυχία” για τον αριθμό των εκτοπισμένων Νιγηριανών

Οι βιαιοπραγίες των ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ έχουν αναγκάσει περίπου 1,5 εκατ. Νιγηριανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μία κατάσταση που προκαλεί μια «βαθιά ανησυχία», δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο υπεύθυνος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις χώρες του Σάχελ.

Η βία αυτή «γεννά όλο και περισσότερα δεινά, όλο και περισσότερες εκτοπίσεις» πληθυσμών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρόμπερτ Πάιπερ και προσέθεσε: «η κατάσταση στη Νιγηρία προκαλεί, χωρίς καμία αμφιβολία, βαθιά ανησυχία».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει αυξηθεί ραγδαία κι από τους 600.000 έχει ανέλθει σε περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Νιγηρίας, τις οποίες επικαλέστηκε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει για να γλιτώσουν στο Καμερούν και το Νίγηρα, δύο κράτη που γειτνιάζουν με τη Νιγηρία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Nema) στο Λάγκος, 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί άμεσα και έμμεσα από τις συγκρούσεις που μαίνονται στις βορειοανατολικές πολιτείες της χώρας.

«Φοβούμαστε ότι αυτό θα συνεχίσει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες για τη Νιγηρία και ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε ακόμη ο Πάιπερ.

Από το 2009 τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της εξέγερσης των ισλαμιστών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ