Μπαν Γκι Μουν: Δεν αρκούν τα όπλα…

Μπαν Γκι Μουν: Δεν αρκούν τα όπλα…

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι τα στρατιωτικά μέσα δεν επαρκούν από μόνα τους προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός κι απηύθυνε έκκληση για τη λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα συνεχίσουμε να μελετάμε τις συνθήκες που επιτρέπουν στον εξτρεμισμό να ευδοκιμεί. Όμως το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις εξετάζοντάς τις αποκλειστικά από τη στρατιωτική άποψη έχει ήδη φανεί πως έχει περιορισμούς», δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τα μέτρα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, την ώρα που οι ΗΠΑ και ο διεθνής συνασπισμός βομβαρδίζουν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Επιπλέον ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι το να στοχοθετούνται οι κοινότητες των μουσουλμάνων στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κινδυνεύει να προκαλέσει «ανήθικες και αντιπαραγωγικές παραβιάσεις».

Η συνεδρίαση αυτή του ΣΑ συγκλήθηκε με στόχο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος ενός ψηφίσματος που εγκρίθηκε τον Αύγουστο και το οποίο στοχεύει στο να αναχαιτίσει τη ροή των ξένων μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και να διακόψει τις πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Τζούλι Μπίσοπ, πρότεινε τα ΗΕ να ορίσουν έναν ειδικό απεσταλμένο που θα αναλάβει να συγκροτήσει ένα «κοινό και αποτελεσματικό» μέτωπο που θα πολεμήσει τον εξτρεμισμό.

Σε ένα κείμενο που εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να «βελτιωθεί η ορατότητα και η αποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών στη μάχη εναντίον των εξάπλωσης των εξτρεμιστικών ιδεολογιών που ευνοούν την τρομοκρατία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ