Γιούνκερ: Είμαι πολιτικά υπεύθυνος

Γιούνκερ: Είμαι πολιτικά υπεύθυνος

Απαντήσεις για τα όσα του έχουν καταλογιστεί αναφορικά με τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου έδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν -του οποίου την απομάκρυνση ζήτησε το πρακτορείο Bloomberg για το συγκεκριμένο λόγο- έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου ανέλαβε μεν την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές της πατρίδας του, αλλά τόνισε πως δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων με την έρευνα που ξεκινά η Κομισιόν εναντίον του Λουξεμβούργου.

Υπενθυμίζεται πως επί τάπητος βρίσκονται οι φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με κολοσσούς, με τις οποίες βοήθησε τις πολυεθνικές να φοροαποφύγουν. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα για παράνομη κρατική επιδότηση των πολυεθνικών ομίλων, σε περίοδο κατά την οποία ο κ. Γιούνκερ ήταν Πρωθυπουργός της χώρας.

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που αποκαλείται λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να υποδεικνύει κάποια δική μου φιλοδοξία να διοργανώσει τη φοροαποφυγή στην Ευρώπη» απάντησε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου. Τόνισε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο είναι ανεξάρτητες, αλλά παραδέχθηκε: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Ο βασικός υπαίτιος για τις πρακτικές φοροαποφυγής όμως, είναι η απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.

«Όλα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. Εάν δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη… τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα».

Επεσήμανε επίσης πως η έλλειψη φορολογικής και δημοσιονομικής εναρμόνισης στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε νόμιμες φορολογικές πρακτικές που ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι ηθικές και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας κοινής φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: euro2day.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Tagesspiegel: Ελλάδα, η Monopoly των ιδιωτικοποιήσεων

Εμπλοκή στις 100 δόσεις

Σαββαΐδου: Οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ