• Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Σερβίας-Αλβανίας, στο Βελιγράδι ο Ράμα

  8:53 πμ, Δευτέρα 10 Νοε 2014 8:53 πμ, Δευτέρα 10 Νοε 2014

  Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Σερβίας-Αλβανίας, στο Βελιγράδι ο Ράμα

  Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισκέπτεται σήμερα το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

  Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε μετά την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας της εμφάνισης της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» σε ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών για τα προκριματικά του EURO 2016.

  Το Βελιγράδι τότε ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια των Τιράνων», ενώ από την άλλη πλευρά, η αλβανική ηγεσία μίλησε για «εμμονές και εφιάλτες» των Σέρβων πολιτικών.

  Πρόκειται για ιστορικής σημασίας επίσκεψη, αφού έχουν περάσει 68 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι, το οποίο είχε επισκεφθεί το 1946 ο Ενβέρ Χότζα.

  Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία εκτιμούν πως παρότι η επίσκεψη αυτή επισκιάζεται από τα πρόσφατα επεισόδια με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας», μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες των Πρωθυπουργών των δύο χωρών θεωρείται πρόοδος, με δεδομένο ότι το Βελιγράδι και τα Τίρανα έπαψαν να επικοινωνούν σε πολιτικό επίπεδο από τον Ιούνιο του 1948, όταν ο Ενβέρ Χότζα στη ρήξη Τίτο-Στάλιν υποστήριξε τον Σοβιετικό ηγέτη.

  Ο Έντι Ράμα και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν πρόκειται βέβαια να «περπατήσουν» στα χνάρια της ιστορίας και δεν αναμένεται να ασχοληθούν με το πρόσφατο παρελθόν και το ζήτημα του Κοσσόβου.

  Η Σερβία, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναδείξει την Αλβανία σε παράγοντα επίλυσης του ζητήματος του Κοσσόβου, ενώ τα Τίρανα δεν έχουν λόγο να προκαλούν, διεκδικώντας κάποιο ρόλο, αφού η Πρίστινα συνομιλεί σε καλό κλίμα με το Βελιγράδι.

  Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, οι συνομιλίες των δύο Πρωθυπουργών θα περιοριστούν στο επίπεδο των διμερών σχέσεων και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική συνεργασία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η Σερβία επέτρεψε στον Αλβανό Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία, ενώ ο Έβντι Ράμα δεν αναμένεται να μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση και να συναντηθεί με εκπροσώπους της μειονότητας στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης του Πρέσεβο.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα