Λα Ρεπούμπλικα: O Ναπολιτάνο προτίθεται να παραιτηθεί

Λα Ρεπούμπλικα: O Ναπολιτάνο προτίθεται να παραιτηθεί

 

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προτίθεται να παραιτηθεί πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 89χρονος πρόεδρος  της Ιταλίας, φέρεται να έχει λάβει την απόφασή αυτή για λόγους υγείας.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Ιταλός πρόεδρος δεν φέρεται διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί έως τώρα.

«Δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει αναφορές του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου», επισημαίνει η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας σε επίσημο ανακοινωθέν της.

Ταυτόχρονα στο σχετικό ανακοινωθέν υπενθυμίζεται ότι όταν επανεκλέχθηκε στις 20 Απριλίου του 2013 από το κοινοβούλιο της Ρώμης, ο Τζόρτζιο  Ναπολιτάνο αναφέρθηκε «στις προϋποθέσεις και τα όρια – τα οποία ήταν και χρονικού χαρακτήρα- εντός των οποίων αποδεχόταν την δεύτερη αυτή θητεία».

 «Ο Ναπολιτάνο ήταν και είναι ο θεματοφύλακας και εγγυητής του Συντάγματος. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες», σχολίασε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο, ο οποίος για την διαδικασία επανεκλογής προσβλέπει «στην ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

 Από την πλευρά της η  πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι ευχήθηκε «τα κόμματα να προβληματισθούν εγκαίρως σχετικά με την όλη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν».

 «Η  Ιταλία είναι έτοιμη, εδώ και καιρό, να αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ