Το γερμανικό “Βατοπέδι”

Το γερμανικό “Βατοπέδι”

Η ιστορική μονή του 11ου αιώνα του Νέρεσχαϊμ αποτελεί συνήθως μία όαση ηρεμίας πάνω στους λόφους του νότιου γερμανικού κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης και μία ευκαιρία για απόδραση για τους κατοίκους της ομώνυμης πόλης.

Όμως τις τελευταίες ημέρες μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των Βενεδικτίνων μοναχών που κατοικούν στο μοναστήρι, αφού αποκαλύφθηκε ότι επί χρόνια αποτελούσε και ένα… φορολογικό καταφύγιο.

Το σκάνδαλο τύπου «Βατοπέδι», που έφερε στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ξέσπασε όταν ο ηγούμενος της μονής Αλμπερτ Κνέμπελ ανακάλυψε στην κρεβατοκάμαρα του προκατόχου του, Νόρμπερτ Στόφελς, που πέθανε το 2012, έγγραφα που αποκαλύπτουν μία αδήλωτη περιουσία 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Περιουσιακά στοιχεία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, που δεν είχαν δηλωθεί, ήταν κρυμμένα μέσα στους χώρους του μπαρόκ μοναστηριού, ενώ τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό στην τράπεζα Deutsche Bank στο Κρέφελντ, τον οποίον ο επί 35 χρόνια ηγούμενος της μονής είχε ανοίξει μαζί με τον δικηγόρο του Ουόλτερ Μαρσέλι.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για συστηματικό «ξέπλυμα χρήματος» μέσω του μοναστηριού, ωστόσο δεν έχει λυθεί το μυστήριο σχετικά με την προέλευση του υπέρογκου «μαύρου ποσού» και το πώς και γιατί αυτό κατέληξε στο μοναστήρι του Νέρεσχαϊμ.

«Η περιουσία δεν ήταν δηλωμένη στα βιβλία της μονής, ούτε κάποιος από τη διοίκηση ή από τους αδελφούς μοναχούς μου γνώριζαν για την ύπαρξή της», διαβεβαίωσε ο πατήρ Κνέμπελ, τονίζοντας ότι «η πρώτη μας ανησυχία είναι να ανακαλύψουμε από πού προέρχονται τα χρήματα».

Ο εκπρόσωπός του, Μάρκους Βίζερ, διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι «στο μοναστήρι του Νέρεσχαϊμ δεν υπάρχουν χρυσές μπανιέρες. Κανείς δεν εποφθαλμιά αυτά τα χρήματα». Κατά τη δεκαετία του ’70 δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την εκκλησία αλλά και για το κτίριο του μοναστηριού που ανήκει στην ύστερη μπαρόκ περίοδο και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το οικονομικό βάρος για αυτές τις εργασίες επωμίζονταν κάθε φορά το κράτος και η Επισκοπή.

Ο δικηγόρος Μαρσέλι, όπως αποκάλυψε η μονή, είχε κάνει αρκετές απόπειρες να αποκτήσει μέρος των χρημάτων μέσω των δικαστηρίων, επικαλούμενος ένα συμφωνητικό για δάνειο του 2004 ανάμεσα σε εκείνον και τον Στόφελς, ηγούμενο του μοναστηριού από το 1977. Η εισαγγελία του Κρέφελντ έκανε γνωστό ότι η διαμάχη του Μαρσέλι με εισαγγελείς έχει περιπλέξει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, αφού το νέο σκάνδαλο ξέσπασε στον απόηχο της υπόθεσης του καθολικού επισκόπου του Λίμπουργκ, Φραντς Πέτερ Τέμπαρτζ φαν Ελστ, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την καταγγελία πως ξόδεψε 31 εκατομμύρια ευρώ για να ανακαινίσει την επίσημη έδρα του.

Πηγή: Έθνος

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κυβερνήσεις ζητούν από το facebook προσωπικά στοιχεία χρηστών

Ήττα Ομπάμα στις ενδιάμεσες εκλογές – Τι αλλάζει στις ΗΠΑ

ΒΙΝΤΕΟ-Όταν ένας εκατομμυριούχος μαζεύει τα σκουπίδια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ