• Συνελήφθη δήμαρχος για την εξαφάνιση 43 φοιτητών

  3:27 μμ, Τρίτη 04 Νοε 2014 3:27 μμ, Τρίτη 04 Νοε 2014

  Συνελήφθη δήμαρχος που θεωρείται ύποπτος για την εξαφάνιση 43 φοιτητών

  Η μεξικανική αστυνομία συνέλαβε έναν φυγά πρώην δήμαρχο και τη σύζυγό του, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι ήταν οι υποκινητές των επιθέσεων που στις 26 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσαν την εξαφάνιση 43 φοιτητών, για τους οποίους οι δάσκαλοί τους εκφράζουν φόβους ότι δολοφονήθηκαν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

  Οι φοιτητές είχαν απαχθεί από την αστυνομία, η οποία συνεργάζεται με μια ντόπια συμμορία ναρκωτικών, στη νοτιοδυτική πόλη Ιγκουάλα, έπειτα από συγκρούσεις που σημειώθηκαν εκεί τη νύκτα της 26ης Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό και να περιέλθει σε δύσκολη θέση ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

  Ο Χοσέ Ραμόν Σαλίνας, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως ο Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος της Ιγκουάλα, και η σύζυγός του Μαρία ντε λος Άνχελες Πινιέδα συνελήφθησαν στην πόλη του Μεξικού.

  Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

  Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί τους φοιτητές, η εξαφάνιση των οποίων έχει προκαλέσει σοκ στη χώρα και έχει υπονομεύσει τους ισχυρισμούς του Πένια Νιέτο ότι το Μεξικό έχει γίνει ασφαλέστερο επί της προεδρίας του.

  Ο Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγός του Μαρία ντε λος Άνχελες Πινιέδα ήταν οι περισσότερο καταζητούμενοι φυγάδες του Μεξικού μετά τα γεγονότα στην Ιγκουάλα (στην Πολιτεία Γκερέρο) που αναστάτωσαν τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο.

  Δημοτικοί αστυνομικοί και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Γκερέρος Ουνίδος είχαν επιτεθεί με πυροβόλα όπλα σε δεκάδες φοιτητές της σχολής της Αγιοτσινάπα που είχαν έρθει στην Ιγκουάλα, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς και 25 τραυματίες.

  Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων από τα 56 πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής –αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ύποπτοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης–, οι 43 αγνοούμενοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν.

  Οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν τον Αμπάρκα και την Πινιέδα, πολλοί αδελφοί της οποίας ήταν περιβόητοι λαθρέμποροι ναρκωτικών, ότι οργάνωσαν αυτή την επίθεση. Το ζεύγος διέφυγε μερικές ημέρες μετά τα γεγονότα και στις 22 Οκτωβρίου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα