• Με εκτέλεση κινδυνεύει 14χρονη Νιγηριανή που σκότωσε τον άνδρα της

  11:38 μμ, Πέμπτη 30 Οκτ 2014 11:38 μμ, Πέμπτη 30 Οκτ 2014

  Με εκτέλεση κινδυνεύει 14χρονη Νιγηριανή που σκότωσε τον άνδρα της

  Μια Νιγηριανή 14 ετών που κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγό της, 35 ετών, βάζοντας ποντικοφάρμακο στο φαγητό του κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, δήλωσε σήμερα ένας εισαγγελέας.

  Η δίκη της Ουασίλα Τάσιου, που κατάγεται από μια φτωχή οικογένεια από τη βόρεια Νιγηρία, έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με τους γάμους ανήλικων κοριτσιών και για το αν είναι σε θέση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, σε αυτή την κυρίως μουσουλμανική περιοχή.

  Το δικαστήριο της Γκεζάουα, της περιφέρειας Κάνο –της πιο μεγάλης πόλης της βόρειας Νιγηρίας–, κατηγορεί την 14χρονη κοπέλα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για τον φόνο του Ούμαρ Σάνι, 35 ετών, δύο εβδομάδες μετά τον γάμο τους τον Απρίλιο.

  Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λαμίντο Άμπα Σόρον-Ντίνκι, η κατηγορία αυτή επισύρει την ποινή του θανάτου, ποινή που η εισαγγελία θα ζητήσει να επιβληθεί στο κορίτσι.

  Η Ουασίλα Τάσιου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο σήμερα φορώντας χιτζάμπ και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς.

  Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί στα αγγλικά μεταφράστηκε στη γλώσσα χάουσα για την κατηγορούμενη και τη δικηγόρο της, τη Χουσάινα Αλίγιου.

  Η Ουασίλα αρνήθηκε να απαντήσει, όταν ερωτήθηκε αν κατάλαβε τις κατηγορίες που την βαρύνουν.

  Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για 10 λεπτά προκειμένου η δικηγόρος να εξηγήσει στο κορίτσι τις κατηγορίες εναντίον της, οπότε η Ουασίλα ξέσπασε σε κλάματα.

  «Το δικαστήριο καταγράφει ότι δηλώνει αθώα», είπε ο δικαστής Μοχάμεντ Γιαχάγια, ο οποίος εξέλαβε τη σιωπή της κοπέλας ως άρνηση των κατηγοριών.

  Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου.

  Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στη νότια Νιγηρία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί, έχουν ζητήσει την άμεση απελευθέρωση της Ουασίλα, επισημαίνοντας ότι οι σεξουαλικές σχέσεις που είχε τον σύζυγό της μπορούν να θεωρηθούν βιασμός, καθώς μια έφηβη 14 ετών δεν μπορεί να συναινεί σε σεξουαλικές επαφές.

  Όμως στη βόρεια Νιγηρία, όπου η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, εφαρμόζεται παράλληλα με τον ποινικό κώδικα, το θέμα της συναίνεσης των ανηλίκων είναι περίπλοκο.

  Οι οικογένειες των δύο συζύγων υπογράμμισαν ότι η Ουασίλα δεν παντρεύτηκε αναγκαστικά και υπενθύμισαν ότι στην περιοχή αυτή είναι συχνό φαινόμενο τα κορίτσια να παντρεύονται στην ηλικία των 14 ετών και άρα ο γάμος της με τον Σάνι ήταν σύμφωνος με τα τοπικά έθιμα.

  Σημειώνεται ότι βάσει της νιγηριανής νομοθεσίας, κάθε πρόσωπο μικρότερο των 21 ετών πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των γονιών του για να παντρευτεί. Εξάλλου ο Τάσιου Μοχάμεντ, ο πατέρας του 14χρονου κοριτσιού, είπε ότι συζήτησε το θέμα με την κόρη του και η Ουασίλα είχε συμφωνήσει στον γάμο.

  Πάντως η συνήγορος της επισημαίνει ότι η υπόθεση της Ουασίλα δεν θα πρέπει να αναχθεί σε διαμάχη για τους γάμους ανηλίκων και τα μουσουλμανικά έθιμα, αλλά το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ένα πρόσωπο ηλικίας 14 ετών θα πρέπει να δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα