Αναπάντητα ερωτήματα από την επίθεση στο κοινοβούλιο της Οτάβας

Αναπάντητα ερωτήματα από την επίθεση στο κοινοβούλιο της Οτάβας

 

Μπορεί η ζωή στην Οτάβα να έχει αρχίσει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο, με τους βουλευτές και το προσωπικό να έχουν γυρίσει στα καθήκοντά τους, ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά ασχολούνται με δύο βασικά θέματα.

Πρώτον, το ζήτημα της ασφάλειας στους δημόσιους χώρους. Το κύριο ερώτημα προς τις αρχές είναι πώς κατόρθωσε ο δράστης να πυροβολήσει τον στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να κλέψει ένα κρατικό αυτοκίνητο και να εισβάλει ανενόχλητος στο καναδικό κοινοβούλιο σκορπώντας τον τρόμο με το όπλο του.

Ανακρίσεις πραγματοποιούνται από την καναδική αστυνομία και ευθύνες αναζητούνται από την ασφάλεια του κτιρίου, ενώ έχει δοθεί εντολή στους στρατιώτες της χώρας να μην κυκλοφορούν ένστολοι στους δημόσιους χώρους.

Το δεύτερο θέμα που τίθεται είναι το γεγονός ότι οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Καναδούς στρατιώτες μέσα σε δύο ημέρες (Δευτέρα και Τετάρτη) σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από Καναδούς, γεννημένους και μεγαλωμένους στο Κεμπέκ.

Ο 25χρονος Μαρτέν Κουτίρ Ρουλό, από το Κεμπέκ, ο οποίος είχε ασπαστεί το Ισλάμ, σκότωσε τη Δευτέρα με το αυτοκίνητό του ένα Καναδό στρατιώτη. Δεν ήταν επίσημα συνδεδεμένος με καμία τρομοκρατική ομάδα, αλλά ήταν φανατικός ισλαμιστής, υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Μισέλ Ζοζέφ Ζεχάφ-Μπιμπό, ο πρωταγωνιστής των χθεσινών γεγονότων στην Οττάβα, γεννήθηκε από Καναδούς γονείς, ενώ έζησε ένα διάστημα με τον Λίβυο ευκατάστατο πατριό του, ο οποίος χώρισε από τη μητέρα του το 1999. Η μητέρα του Σούζαν Μπιμπό του κατέχει μεγάλη θέση στο δημόσιο σύστημα του Καναδά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι δύο νεαροί είχαν εντοπιστεί από την αστυνομία, η οποία τους είχε αφαιρέσει τα διαβατήρια για να μην ταξιδέψουν για να ενταχθούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η αστυνομία προς το παρόν δεν συνδέει τις δύο επιθέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού. Θεωρεί ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Ωστόσο σημειώνεται ότι η ασφάλεια έχει αυξηθεί στα κρατικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς-Συνελήφθη κι άλλος ύποπτος

Το χρονικό της επίθεσης στην Οτάβα

ΒΙΝΤΕΟ-Ο οπλοφόρος μετά την επίθεση στην Οτάβα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ