Οι Σοσιαλιστές ζητούν εξηγήσεις από τον Γιούνκερ

Οι Σοσιαλιστές ζητούν εξηγήσεις από τον Γιούνκερ

 

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν στο μεγάλο συνασπισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από την αυριανή ψηφοφορία για την Επιτροπή Γιούνκερ. Οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές ζητούν μεγαλύτερες εγγυήσεις σε θέματα, όπως το επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δις ευρώ.

Ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D) αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της Επιτροπής Γιούνκερ στην ψηφοφορία αύριο το μεσημέρι. Οι δύο ομάδες αντιπροσωπεύουν 479 από τους 751 ευρωβουλευτές. Όπως αναφέρει το EurActiv.gr, ένα μικρό «αντάρτικο» στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ιούλιο παρέλειψε να δώσει στον Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ μια άνετη πλειοψηφία, με 422 ψήφους υπέρ, 250 κατά και 47 αποχές.

Την ημέρα πριν από την ψηφοφορία για το Σώμα των Επιτρόπων, ορισμένα μέλη αμφισβήτησαν και πάλι την πίστη τους στο συνασπισμό.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζιλιέμ Μπαλάς προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα Επιτροπή δεν θα πάρει λευκή επιταγή. Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον διορισμό του Επιτρόπου Κανιέτε, ο οποίος, είπε «αντιστοιχεί σε διορισμό ενός λομπίστα ορυκτών καυσίμων». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πολιτική ισορροπία της νέας Επιτροπής, και ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τα € 300 δισεκατομμύρια επενδυτικού σχεδίου του Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ.

«Η πηγή αυτών των € 300 δισεκατομμυρίων πρέπει να διευκρινιστεί, αλλά και ο προορισμός τους. Επειδή ακριβώς αυτό ήταν το θέμα της ευρωπαϊκής μας εκστρατείας. Αυτό το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από την κρίση να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη και να αλλάξουν την καθημερινότητά τους», εξήγησε.

Οι Βέλγοι σοσιαλιστές εξέδωσαν προειδοποίηση την Τρίτη ότι η υποστήριξή τους για τη νέα Επιτροπή, θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των υποσχέσεων που δόθηκαν από τον Γιούνκερ για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

 «Τα € 300 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από φρέσκες πηγές, όχι από την ανακύκλωση των άλλων ταμείων», τόνισαν στην ανακοίνωσή τους.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, μιλώντας σε συνέντευξη στην EurActiv.gr, είπε πως το σχέδιο 300 δισ. ευρώ συνιστά μεγάλη ευκαιρία, αλλά αυτά τα χρήματα δεν είναι «στο τραπέζι».

«Είναι θετική εξέλιξη το πρόγραμμα 300 δισ. επενδύσεων στα 3 χρόνια. Επειδή παρακολούθησα τους Επιτρόπους [στις ακροάσεις], δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί, δηλαδή αυτά τα λεφτά δεν είναι σίγουρα, δεν είναι λεφτά στο τραπέζι, είναι ένα σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι ο Γιούνκερ πανίσχυρος και εκλεγμένος το λέει, είναι πολύ θετικό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ