ΦΩΤΟ-Διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στο Λονδίνο

ΦΩΤΟ-Διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στο Λονδίνο

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου εναντίον της μείωσης των μισθών, οι οποίοι έχουν συρρικνωθεί κατά 50 λίρες (63 ευρώ) την εβδομάδα από το 2008, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, παρά την συγκριτικά καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, άρχισε μετά το μεσημέρι και αναμένεται να φθάσει στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ως το Χάιντ Παρκ.

Η πορεία, που ονομάζεται «Η Βρετανία χρειάζεται μια αύξηση μισθού», οργανώνεται από τη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Trade Unions Congress (TUG).

 

«Είναι καιρός να δοθεί τέλος στο πάγωμα των μισθών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του κόσμου παρά την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε η γενικός γραμματέας της TUG, η Φράνσις Ο’ Γκρέιντι.

Η πορεία αυτή ολοκληρώνει μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις διαφόρων κινημάτων με κοινωνικά αιτήματα στη Βρετανία. Τη Δευτέρα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έκαναν στάση εργασίας για τέσσερις ώρες για να αξιώσουν αυξήσεις μισθών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1982, επί των ημερών της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ενώ την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία εναντίον του παγώματος των μισθών και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

 

Εξάλλου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή κοντά στο κοινοβούλιο και σχεδιάζουν να αρχίσουν ένα κίνημα με το όνομα “Occupy Democracy”. Περίπου 50 παρέμεναν ακόμη εκεί το πρωί σήμερα, τυλιγμένοι με κουβέρτες και πίνοντας τσάι.

Οι διαδηλώσεις αυτές σημειώνονται αφού η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε μια νέα μείωση του ποσοστού της ανεργίας, στο 6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, κι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 3% το 2014. Αλλά σε πραγματικές τιμές, οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μόλις 0,9%, δηλαδή λιγότερο από τον πληθωρισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ