• Εκκένωση παράκτιων περιοχών

  5:16 πμ, Δευτέρα 26 Μάρ 2012 5:16 πμ, Δευτέρα 26 Μάρ 2012

  Η κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής (ONEMI) έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι παράκτιες περιοχές στο κεντρικό τμήμα της χώρας, περίπου 300 χλμ. από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, για «προληπτικούς» λόγους, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό ο οποίος σημειώθηκε στην περιοχή χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες ή σοβαρές υλικές ζημιές, παρά μόνο μερικούς ελαφρείς τραυματισμούς.

  Η ONEMI «κήρυξε προληπτική εκκένωση της 7ης περιφέρειας», εξαιτίας της «παρατήρησης μιας ορισμένης υποχώρησης της θάλασσας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντρές Τσάντγουικ. Η υπηρεσία είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκληθούν σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, μετά το σεισμό.

  Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι οπτικές πληροφορίες «δεν επιβεβαιώνονται από τα τεχνικά δεδομένα» μιας ειδικευμένης υπηρεσίας στη Χιλή --της υδρογραφικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού-- και διεθνών οργανώσεων. Επέμεινε πως η απομάκρυνση των κατοίκων από τις ακτές έχει «προληπτικό» χαρακτήρα.

  Ο σεισμός «δεν πληροί τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να προκληθεί τσουνάμι στις ακτές της Χιλής», σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της ONEMI.

  Η ισχυρή σεισμική δόνηση 7,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Χιλή στις 19:38 τοπική ώρα [01:38, ώρα Ελλάδας], 32 χλμ. από την πόλη Τάλκα, σε βάθος 30 χιλιομέτρων σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Σύμφωνα με τη σεισμολογική υπηρεσία της λατινοαμερικάνικης χώρας ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών.

  Κατά τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών σημειώθηκαν μόνον ελαφρείς τραυματισμοί, περιλαμβανομένου ενός σε τροχαίο ατύχημα και μερικών από πτώσεις συντριμμιών, πάντως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με ΜΜΕ στη Χιλή, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στην περιοχή της Τάλκα. Ο σεισμός ταρακούνησε κτίρια στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα