• Τέλος το κάπνισμα στις πλατείες του Λονδίνου;

  3:36 μμ, Τετάρτη 15 Οκτ 2014 3:36 μμ, Τετάρτη 15 Οκτ 2014

  Τέλος το κάπνισμα στις πλατείες του Λονδίνου;

  Το κάπνισμα σε πάρκα και δημόσιους χώρους του Λονδίνου όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ πρέπει να απαγορευθεί, σύμφωνα με μια έκθεση η οποία καλωσορίσθηκε από εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, αλλά επικρίθηκε ως "εξωφρενική" από ένα λόμπι υπέρ της καπνοβιομηχανίας.

  Η έκθεση, την οποία παρήγγειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, έχει στόχο την καταπολέμηση των απειλών που δημιουργούνται από τον καπνό, το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και τη ρύπανση και αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στον κόσμο καμπάνια για τη δημόσια υγεία.

  Ο συντάκτης της, χειρουργός και πρώην υπουργός Υγείας, Λόρδος Άρα Ντάρζι, δήλωσε ότι το σχέδιο "Καλύτερη υγεία για το Λονδίνο" θα μπορούσε εξίσου καλά να εφαρμοσθεί σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας.

  Περίπου το ένα πέμπτο των Λονδρέζων εξακολουθεί να καπνίζει, κάτι που προκαλεί κάθε χρόνο 8.400 πρόωρους θανάτους, ενώ 67 παιδιά στην πρωτεύουσα αρχίζουν κάθε χρόνο το κάπνισμα, αναφέρεται στην έκθεση.

  "Ο δήμαρχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να απαγορεύσει το κάπνισμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ και την πλατεία του Κοινοβουλίου", αναφέρει σε δήλωσή του ο Ντάρζι. "Θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για το εμβληματικό κέντρο της πόλης μας και την πολιτική καρδιά της χώρας μας, αν απαγορευόταν εκεί το κάπνισμα".

  Ο Τζόνσον θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στα Βασιλικά Πάρκα, το συμβούλιο των οποίων διορίζει, για να επιβάλει και εκεί την απαγόρευση, ενώ τοπικά συμβούλια θα μπορούσαν να περάσουν παρόμοιους τοπικούς νόμους για τους υπαίθριους χώρους τους.

  Το Λονδίνο έχει 80.000 στρέμματα με πάρκα και υπαίθριους χώρους, που καλύπτουν το 40% της πόλης.

  Η Βρετανία απαγόρευσε το 2007 το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους εργασίας, περιλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων. Έκτοτε το θέαμα ανθρώπων να καπνίζουν έξω από κτιριακά συγκροτήματα γραφείων είναι συνηθισμένο στο Λονδίνο.

  Το κάπνισμα απαγορεύεται ήδη σε πάρκα αρκετών άλλων μεγαλουπόλεων του κόσμου, περιλαμβανομένου του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ χαρακτήρισε το σχέδιο του Λονδίνου "μείζον επίτευγμα". Ο Μπλούμπεργκ πρόσθεσε σε δήλωσή του: "Το να αναπνέεις καπνό είτε μέσα σ' ένα κτίριο είτε στο ύπαιθρο είναι βλαβερό για την υγεία σου. Γι' αυτό απαγορεύσαμε το κάπνισμα στο Σέντραλ Παρκ και σ' όλα τα πάρκα και τις παραλίες της Νέας Υόρκης, μαζί με την απαγόρευση σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας".

  Ο Τζόνσον πρόκειται να παρουσιάσει το εν λόγω σχέδιο αργότερα σήμερα, αλλά δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τις συστάσεις του. Έχει δηλώσει πως για να εξετασθεί το ενδεχόμενο να επιβληθεί μια απαγόρευση, θα πρέπει να υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι θα έχει άμεσα οφέλη για την υγεία.

  Ωστόσο η ιδέα έχει ήδη προκαλέσει πυρά από λόμπι υπέρ του καπνίσματος.

  "Μια απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και τις πλατείες θα ήταν εξωφρενική", δήλωσε ο Σάιμον Κλαρκ, διευθυντής της οργάνωσης Φόρεστ, η οποία διεξάγει καμπάνιες υπέρ των καπνιστών. "Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία οποιουδήποτε άλλου εκτός του καπνιστή. Αν δεν σας αρέσει η μυρωδιά, απομακρυνθείτε".

  Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του: "Το επόμενο θα είναι να απαγορευθεί το κάπνισμα στους κήπους μας, για την περίπτωση που μια τζούρα καπνού περάσει το φράχτη".

  Διαβάστε επίσης

  Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να γερνάει κανείς

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα