Το CNN για την Αμφίπολη: Ο τύμβος σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Το CNN για την Αμφίπολη: Ο τύμβος σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Με κάθε νέο στοιχείο που έρχεται στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη, η οποία αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο το μεγαλείο του τύμβου, ο ενθουσιασμός σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου φουντώνει. Με τη χρονολόγηση να προσανατολίζεται στο τελευταίο τέταρτο του τετάρτου αιώνα, βρισκόμαστε μπροστά σε προφανείς συνδέσεις που οδηγούν στον Μέγα Αλέξανδρο. Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμα σχετικά με την Αμφίπολη, το CNN.

 

 

Το πρακτορείο ειδήσεων κάνει αναφορά και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον τύμβο της Αμφίπολης, το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «επιβεβαιώθηκε η σημασία του εν λόγω τάφου» και προσθέτει:

«Παρά τα όσα λένε οι ιστορικοί, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος θα μπορούσε να είχε ταφεί σε ένα τόσο μεγαλειώδες μνημείο».

Με αφορμή την αποκάλυψη του εκπληκτικού ψηφιδωτού το CNN αναφέρει:

«Την ώρα που οι ειδικοί εξετάζουν την καρδιά αυτής της περίπλοκης και λεπτής δομής, οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν ένα τεράστιο ψηφιδωτό δάπεδο μήκους 4,5 και πλάτους 3 μέτρων, γεμάτο μικροσκοπικά μαρμαράκια λευκά, μπλε, κόκκινα, μαύρα και κίτρινα». Συνεχίζοντας την περιγραφή το CNN σημειώνει: «Άλλα ευρήματα στον τύμβο περιλαμβάνουν τις δύο επιβλητικές Καρυάτιδες, σαν αυτές της Ακρόπολης, Η κάθε μία από αυτές έχει προτεταμένο το ένα της χέρι σαν να αποτρέπει τους εισβολείς στον κύριο θάλαμο. Με κάθε εύρημα που αποκαλύπτει τον πλούτο του τύμβου, ο ενθουσιασμός αυξάνεται για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος εκεί.

 

 

Στη συνέχεια το CNN αναφέρεται και στην οικονομική διάσταση που έχει η εν λόγω αρχαιολογική ανασκαφή για την Ελλάδα, επισημαίνοντας:

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανασκαφή τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες εκδρομείς συρρέουν στην Αμφίπολη με την ελπίδα να ρίξουν έστω μία κλεφτή ματιά στον τύμβο. Τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα με μακροσκελείς αναφορές για την πρόοδο των εργασιών των αρχαιολόγων, ενώ τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τον ‘ένοικο’ του τάφου…

 

 

Υπάρχει πολιτιστικός πλούτος στην Ελλάδα και δεν αρνείται κανείς ότι οι αρχαιότητες είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας, με τον τουρισμό να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά την ναυτιλία» αναφέρει το CNN, και προσθέτει:

«Λίγες ημέρες πριν σε παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε από τους ειδικούς ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Βεργίνας είναι του βασιλιά Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όσο η Ελλάδα κοιτά πίσω στο παρελθόν της, προκειμένου να κάνει βήματα μπροστά σε έναν καιρό κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολιτιστικό μπρα ντε φέρ: την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο –τα οποία η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αφαιρέθηκαν παράνομα και ζητά τον επαναπατρισμό τους».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη-‘Ολα τα σενάρια για το ψηφιδωτό

Ελληνικούς μεζέδες στο Μικρολίμανο απολαμβάνει η Αμάλ

ΦΩΤΟ-“Αχρηστο υλικό” το βαγόνι που μετέφερε τα οστά του Κολοκοτρώνη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ