CNN: Η Ελλάδα ελπίζει στην Αμφίπολη…

CNN: Η Ελλάδα ελπίζει στην Αμφίπολη…

Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα μέσα από την ανασκαφή της Αμφίπολης -που έχει καθηλώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη- και κατά πόσο αυτή μπορεί να βοηθήσει τη χώρα με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξετάζει το CNN σε εκτενές του δημοσίευμα, με αφορμή το εκπληκτικό ψηφιδωτό του τύμβου που ήρθε στο φως.

«Την ώρα που οι ειδικοί εξετάζουν την καρδιά αυτής της περίπλοκης και λεπτής δομής, οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν ένα τεράστιο ψηφιδωτό δάπεδο μήκους 4,5 και πλάτους 3 μέτρων, γεμάτο μικροσκοπικά μαρμαράκια λευκά, μπλε, κόκκινα, μαύρα και κίτρινα».

Συνεχίζοντας την περιγραφή το CNN σημειώνει:

«Άλλα ευρήματα στον τύμβο περιλαμβάνουν τις δύο επιβλητικές Καρυάτιδες, σαν αυτές της Ακρόπολης, Η κάθε μία από αυτές έχει προτεταμένο το ένα της χέρι σαν να αποτρέπει τους εισβολείς στον κύριο θάλαμο. Με κάθε εύρημα που αποκαλύπτει τον πλούτο του τύμβου, ο ενθουσιασμός αυξάνεται για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος εκεί.

Το γεγονός ότι χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., οδηγεί σε προφανείς συνδέσεις με το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποιοι λένε ότι εκεί μπορεί να έχει ταφεί η σύζυγός το Ρωξάνη ή η μητέρα του, Ολυμπιάδα. Κι ενώ ιστορικές πηγές λένε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί αλλού, το γεγονός ότι ο τάφος του δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, ενισχύει περαιτέρω τις συγκεκριμένες θεωρίες».

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ανασκαφή τον Αύγουστο, εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες εκδρομείς συρρέουν στην Αμφίπολη με την ελπίδα να ρίξουν έστω μία κλεφτή ματιά στον τύμβο. Τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα με μακροσκελείς αναφορές για την πρόοδο των εργασιών των αρχαιολόγων, ενώ τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τον ‘ένοικο’ του τάφου…

Υπάρχει πολιτιστικός πλούτος στην Ελλάδα και δεν αρνείται κανείς ότι οι αρχαιότητες είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας, με τον τουρισμό να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά την ναυτιλία» αναφέρει το CNN, και προσθέτει:

«Λίγες ημέρες πριν σε παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε από τους ειδικούς ότι τα οστά που βρέθηκαν στον τάφο της Βεργίνας είναι του βασιλιά Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όσο η Ελλάδα κοιτά πίσω στο παρελθόν της, προκειμένου να κάνει βήματα μπροστά σε έναν καιρό κρίσης, ετοιμάζεται να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολιτιστικό μπρα ντε φέρ: την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο –τα οποία η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αφαιρέθηκαν παράνομα και ζητά τον επαναπατρισμό τους».

 

Διαβάστε επίσης:

Εμφανίστηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

ΦΩΤΟ-Το γιγαντιαίο καβούρι που έσπειρε τον πανικό στη Βρετανία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ