Handelsblatt: “Διαζύγιο” με το ΔΝΤ

Handelsblatt: “Διαζύγιο” με το ΔΝΤ

«Ο Σαμαράς σχεδιάζει ‘διαζύγιο’ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Ο αρθρογράφος επισημαίνει:

«Mετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μπορεί να ανασάνει. Και οι 155 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, που αποτελείται από συντηρητικούς και σοσιαλιστές, ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Αλλά το διάλειμμα θα είναι βραχύ για τον Σαμαρά: τον Φεβρουάριο η Βουλή θα πρέπει να εκλέξει διάδοχο για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».

H Frankfurter Rundschau υποστηρίζει ότι «ο Σαμαράς έχει δύο άσσους στο μανίκι του, τους οποίους ελπίζει να αξιοποιήσει στους επόμενους μήνες: ο ένας είναι η οικονομική ανάπτυξη. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφει για πρώτη φορά ισχνή οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 0,38%, ενώ τον επόμενο χρόνο γίνεται λόγος για 2,9%. Στον τουρισμό καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά τον άλλο. Ο δεύτερος άσσος, τον οποίο ελπίζει να αξιοποιήσει ο Σαμαράς είναι το αποκαλούμενο διαζύγιο κοινή συναινέσει με το ΔΝΤ, που από το 2010 έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα, από κοινού με την ΕΕ, δάνεια ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Σαμαράς θέλει να τερματίσει πρόωρα το πρόγραμμα στήριξης που κανονικά τρέχει μέχρι το 2015, παραιτούμενος μάλιστα από δάνεια συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ . Και θέλει να προμηθευθεί από τις αγορές τα χρήματα που απαιτούνται για αναχρηματοδότηση (του χρέους)».

 

Διαβάστε επίσης:

Σε κίνδυνο φτώχειας 2,5 εκατ. Έλληνες-Στα ύψη η παιδική φτώχεια

Λιγότερες οι προσλήψεις τον Σεπτέμβριο

Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την ελληνική οικονομία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ