Καθυστερεί η ανάληψη καθηκόντων από την Επιτροπή Γιούνκερ

Καθυστερεί η ανάληψη καθηκόντων από την Επιτροπή Γιούνκερ

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η «Επιτροπή Γιούνκερ» να μην προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως εξήγησε ο Μ. Σχοινάς, ο κίνδυνος της καθυστέρησης είναι υπαρκτός, λόγω της απόρριψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) της υποψηφιότητας της πρώην Πρωθυπουργού της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της ευρωβουλής. «Υπάρχει κίνδυνος η Επιτροπή Γιούνκερ να αναλάβει καθήκοντα μετά την 1η Νοεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις πιθανότητες που έχει να πραγματοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε επίσης, ότι η Άλενκα Μπράτουσεκ παραμένει προτεινόμενη επίτροπος της Σλοβενίας και ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων και με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας για το θέμα αυτό», είπε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι κατά τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, η διανομή των χαρτοφυλακίων στους επιτρόπους, όπως ακριβώς ανακοινώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, παραμένει η πλέον κατάλληλη και υπενθύμισε ότι με βάση τη Συνθήκη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το κολέγιο των επιτρόπων στο σύνολό του, και όχι μεμονωμένα. «Η μπάλα βρίσκεται ακόμα στο γήπεδο του ΕΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο ΕΚ, Μαρξ Βέμπερ, κάλεσε σήμερα τη Σλοβένικη κυβέρνηση να ορίσει νέα επίτροπο μια γυναίκα με εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκά. «Η Ομάδα του ΕΛΚ θα υποστηρίξει μόνο μία γυναίκα υποψήφιο με εμπειρία», είπε ο Βέμπερ, σημειώνοντας ότι ο κατάλογος που έχει υποβάλει η Σλοβένικη κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι είχε συμπεριλάβει την Τάνια Φαγιόν από τους Σοσιαλιστές, η οποία θα ήταν ιδανική περίπτωση για το αξίωμα αυτό.

Τέλος, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζάνι Πιτέλα δήλωσε ότι η Μπράτουσεκ απερρίφθη για την πολύ φτωχή της απόδοση και ότι πλέον «η Τάνια Φαγιόν είναι η ιδανική υποψήφια» για να αντικαταστήσει την Μπράτουσεκ. Σημείωσε, ότι η Τ. Φαγιόν έχει μακρά πείρα στην ευρωβουλή και έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές της και την αξιοπιστία της, κάτι το οποίο είναι θέση να αποδείξει σε μία νέα ακρόαση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ