Στις «φλόγες» η Τουρκία-Εννέα νεκροί

Στις «φλόγες» η Τουρκία-Εννέα νεκροί

Τουλάχιστον εννέα είναι οι νεκροί στην Τουρκία από τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κούρδων και των φιλοκουρδικών οργανώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στο πλαίσιο των αντιδράσεων της κουρδικής κοινότητας για την άρνηση της κυβέρνησης της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά και να εμποδίσει την πτώση της κουρδικής πόλης Κομπάνι- που βρίσκεται στο έδαφος της Συρίας- στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρώτη εκτίμηση των τουρκικών αρχών ανέφερε τρεις νεκρούς αλλά γρήγορα αυτή αναθεωρήθηκε και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο αριθμός των νεκρών από τα επεισόδια είναι τουλάχιστον εννέα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιαρμπακίρ, που θεωρείται η κουρδική “πρωτεύουσα” της Τουρκίας. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε μικρότερες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με κουρδικό πληθυσμό, όπως στην πόλη Σιίρτ, στην πόλη Μπατμάν και στην πόλη Μος.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν επίσης σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Αττάλεια, η Μερσίνη και τα Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους φιλοκούρδους διαδηλωτές.

Παρά το πράσινο φως που δόθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και το Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει εξοργίζοντας τους Κούρδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: webtv.hurriyet.com.tr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ