ΗΠΑ-Συνελήφθη 19χρονος επειδή ήθελε να ενταχθεί στο ISIS

ΗΠΑ-Συνελήφθη 19χρονος επειδή ήθελε να ενταχθεί στο ISIS

Ένας 19χρονος άνδρας από ένα προάστιο του Σικάγο στην πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για απόπειρα υποστήριξης ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τη σύλληψή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο’Χέιρ από όπου κατηγορείται πως ήθελε να αναχωρήσει με προορισμό τη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Μοχάμεντ Χάμζα Χαν, από το Μπόλινγκμπρουκ, προσήχθη ενώπιον της δικαστού Σούζαν Κοξ στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Σικάγο.

Η δικαστής διέταξε να προφυλακιστεί ενόψει μιας νέας ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη, όταν θα κριθεί αν στοιχειοθετούνται οι σε βάρος του κατηγορίες και εάν η κράτησή του θα παραταθεί.

Ο Χαν συνελήφθη στο αεροδρόμιο ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε μια πτήση της Austrian Airlines με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όταν ανακρίθηκε ομολόγησε σε ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι σχεδίαζε να συναντηθεί με έναν σύνδεσμο στην Τουρκία που θα τον πήγαινε για να ενταχθεί στο ΙΚ. Πρόσθεσε ότι ανέμενε πως θα του ανέθεταν κάποια θέση σε μια «δημόσια υπηρεσία», όπως «την αστυνομία», ή «ανθρωπιστικό έργο», ή ακόμη και «μάχιμο ρόλο».

Στην έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι του ομοσπονδιακοί πράκτορες βρήκαν σημειωματάρια στα οποία καταγράφονται τα σχέδιά του για το ταξίδι.

Ο Χαν είχε αφήσει ένα σημείωμα στην οικογένειά του στο οποίο είχε γράψει: «Προσκαλώ την οικογένειά μου να έρθει μαζί μου για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αναγκασμένος ενόσω ζει στις ΗΠΑ να πληρώνει φόρους, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να σκοτωθούν οι μουσουλμάνοι αδελφοί του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100 Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε οργανώσεις που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων του ΙΚ και του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ειδική νομοθεσία που να εμποδίζει ανθρώπους να ενταχθούν σε τέτοιες οργανώσεις. Σε υποθέσεις αυτού του είδους, ασκούνται διώξεις με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Αν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει περί υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, στον Χαν μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Η εισαγγελία δεν ανέφερε πώς οι ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να υποπτεύονται τον Χαν ή πώς στρατολογήθηκε για να ενταχθεί στο ΙΚ.

Οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν στενά ιδίως τους νέους που ταξιδεύουν στην Τουρκία, μια χώρα που γειτνιάζει με τη Συρία. Μια ένδειξη που μπορεί να ήγειρε υποψίες πρακτόρων των υπηρεσιών ασφαλείας είναι πως ο Χαν έκλεισε ένα ταξίδι μόλις δύο ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ