Γερμανία-”Έχουμε επαφές και με κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης”

Γερμανία-”Έχουμε επαφές και με κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης”

 

Οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς αναφορικά με συνάντηση που είχε ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Γιοργκ Άσμουσεν πριν λίγες εβδομάδες στο Βερολίνο με πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ντόμινικ Ερεντράουτ, την επιβεβαίωσε, διευκρίνισε όμως ότι ο Γ. Άσμουσεν παρεβρέθηκε σε αυτήν όχι ως υφυπουργός -με την επίσημη δηλαδή ιδιότητά του-.

Σε αυτό το σημείο του κυβερνητικού μπρίφινγκ παρενέβη, χωρίς να είχε ερωτηθεί σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, για να δηλώσει ότι η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν συνομιλεί μόνο με την ελληνική κυβέρνηση. Μέρος το καθηκόντων της είναι «να αναπτύσσει επαφές».

«Υποθέτω», είπε ο κ. Σέφερ, «χωρίς να το γνωρίζω συγκεκριμένα ή να μπορώ να το επιβεβαιώσω ότι αυτές οι επαφές αφορούν και σχέσεις με άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, τα οποία αυτό το διάστημα βρίσκονται στην αντιπολίτευση».

«Πρόκειται για κάτι το απολύτως φυσικό και αυτονόητο, συμπλήρωσε ο κ. Σέφερ, κάτι που γίνεται σε πολλά άλλα κράτη του κόσμου».

Έσχατο μέσο ο ESM για την ευρωζώνη

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αξιοποιηθούν πόροι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων στόχο την εκκίνηση της οικονομίας.

Υιοθετώντας πλήρως την θέση του κ. Σόιπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο ESM αποτελεί «έσχατο μέσο» (ultima ratio) για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης. Έχει συσταθεί για τη αναχρηματοδότηση χωρών μελών της σε καιρούς ανάγκης. Η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων θα προκαλούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ως κατάλληλα μέσα που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της οικονομίας ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπέδειξε τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

 

Πηγή: Deutsche Welle 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ