Λιβύη-36 στρατιώτες νεκροί και 70 τραυματίες

Λιβύη-36 στρατιώτες νεκροί και 70 τραυματίες

Τουλάχιστον 36 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις και μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, μεταξύ δυνάμεων του λιβυκού στρατού και ισλαμιστών πολιτοφυλάκων, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της μονάδας ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού.

“Τριάντα έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε τρεις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ενώ ακολούθησαν μάχες μεταξύ του στρατού και ισλαμιστών πολιτοφυλάκων” που επιχειρούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο. Στη συνέχεια δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής του στρατού κοντά στο αεροδρόμιο προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων. Μια τρίτη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε αργότερα, όχι μακριά από το αεροδρόμιο, από την οποία υπήρξαν θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι και άλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες, επίσης γύρω από το αεροδρόμιο, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 36 και σε 71 των τραυματιών.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής αλ Μαρτζ, περί τα 100 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης.

Προηγούμενος απολογισμός χθες το απόγευμα έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 60 τραυματίες.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση μαχητών ισλαμιστών προκαλώντας τους “βαριές απώλειες σε άνδρες και υλικό”.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ισλαμιστές πολιτοφυλακές επιχειρούν να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο οποίο υπάρχει πολιτικό αεροδρόμιο και βάση της πολεμικής αεροπορίας.

Οι συγκρούσεις είναι σχεδόν καθημερινές μεταξύ των ανταρτών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Βεγγάζης από το Ιούλιο και μελών των δυνάμεων ασφαλείας πιστών στον απόστρατο στρατηγό Χάφταρ. Ωστόσο σπάνια μια εκ των εμπολέμων πλευρών ανακοινώνει απώλειές της στις μάχες.

Πηγή του νοσοκομείου αλ-Χαουάρι στη Βεγγάζη δήλωσε χθες ότι 23 τραυματίες ισλαμιστές μαχητές μεταφέρθηκαν στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο στρατηγός Χάφταρ άρχισε στις 16 Μαΐου στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ανσαρ Ασάρια, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις λιβυκές και τις αμερικανικές αρχές, χωρίς όμως να καταγάγει μεγάλες νίκες.

Οι μαχητές του Συμβουλίου της Σούρα των επαναστατών της Βεγγάζης, μια συμμαχία πολιτοφυλακών στην οποία μετέχουν οι τζιχαντιστές της Ανσαρ Ασάρια, πραγματοποίησε χθες νέα επίθεση κατά του αεροδρομίου.

Ο στρατηγός Σαγρ αλ-Τζερούσι, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων πιστών στον στρατηγό Χάφταρ, δήλωσε ότι “μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν επιδρομές” εναντίον των μαχητών ισλαμιστών που προωθούνταν στο αεροδρόμιο.

Εκτός από τις μάχες, στη Βεγγάζη διαπράττονται δολοφονίες στόχος των οποίων είναι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, 79 άνθρωποι δολοφονήθηκαν το Σεπτέμβριο στην πόλη.

Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) αναφέρει ότι από την αρχή του έτους περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα, επίσης στην ανατολική χώρα, δύο προπύργια των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές που μπορεί να συνιστούν “έγκλημα πολέμου”, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ