ΟΗΕ-Άμαχοι στο στόχαστρο του ΙΚ

ΟΗΕ-Άμαχοι στο στόχαστρο του ΙΚ

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ πραγματοποιούν μαζικές εκτελέσεις, απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια και τα κρατούν σε συνθήκες σεξουαλικής δουλείας και χρησιμοποιούν παιδιά ως πολεμιστές, σε συστηματικές παραβιάσεις που ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σε μια έκθεση βασισμένη σε σχεδόν 500 συνεντεύξεις, ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης πως οι αεροπορικές επιδρομές της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον των σουνιτών μαχητών έχουν προκαλέσει “σημαντικούς θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού” πλήττοντας χωριά, ένα σχολείο και νοσοκομεία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τουλάχιστον 9.347 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και 17.386 είχαν τραυματισθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από τους μισούς μετά τον Ιούνιο οπότε οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους άρχισαν να καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις εδαφών στο βόρειο Ιράκ.

Ισλαμιστικές δυνάμεις διέπραξαν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άσκησαν βία “αυξανόμενα θρησκευτικής φύσης” εναντίον ομάδων ανάμεσα στις οποίες οι χριστιανοί και οι γεζίντι, σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση η οποία έχει εξαναγκάσει 1,8 εκατ. Ιρακινούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την 29σέλιδη έκθεση από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και την Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ για το Ιράκ (UNAMI).

“Στις παραβιάσεις περιλαμβάνονται επιθέσεις που στοχοθετούν απ’ ευθείας αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, εκτελέσεις και άλλους στοχευμένους φόνους αμάχων, απαγωγές, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής και άλλης σωματικής βίας που διαπράττονται εναντίον γυναικών και παιδιών, καταναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, καταστροφή και βεβήλωση τόπων θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, αναίτια καταστροφή και λεηλασία ιδιοκτησίας και άρνηση θεμελιωδών ελευθεριών”.

Σε μία μόνο σφαγή στις 12 Ιουνίου, αναφέρεται στην έκθεση, 1.500 ιρακινοί στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας από την πρώην στρατιωτική βάση Καμπ Σπέιτσερ στη Σαλαχουντίν συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

 

Διαβάστε επίσης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναφορά για τζιχαντιστές στην Ελλάδα

Αλεξίσφαιρα τζάμια για τη μπούργκα

Τρεις γυναίκες αποκεφάλισε η ISIS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ