Έκθεση ζωγραφικής με …αόρατα έργα!

Έκθεση ζωγραφικής με …αόρατα έργα!

 

Είναι δυνατόν να υπάρχουν αόρατα έργα τέχνης; Μια είδηση στο CBC έκανε το γύρο του διαδικτύου καθώς μια νεοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης, η Lana Newstrom εμφανιζόταν να ετοιμάζει έκθεση ζωγραφικής με …αόρατα έργα.

Όπως υποστήριζε η ίδια «τέχνη αφορά τη φαντασία κι αυτό ακριβώς η τέχνη μου ζητά από τους ανθρώπους, να αλληλεπιδρούν με αυτή. Πρέπει να φανταστείς ότι ένας πίνακα ή ένα γλυπτό βρίσκεται μπροστά σου».

Μάλιστα την είδηση συνόδευε μια φωτογραφία όπου το κοινό στεκόταν μπροστά σε άδειους τοίχους και κοιτούσε με θαυμασμό. Αρκετοί ήταν μάλιστα αυτοί που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα «αόρατα έργα» της 27χρονης καλλιτέχνιδας, ανάμεσά τους και αρκετοί συλλέκτες.

Τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για ένα hoax, μια διαδικτυακή φάρσα, που ήθελε να αποδείξει πόσο εύκολα οι άνθρωποι πέφτουν θύματα μιας ανύπαρκτης τέχνης. Η φάρσα είχε στηθεί με επιμέλεια και υπήρχε ακόμα και ιστοσελίδα με τα «αόρατα» έργα της Newstrom όπου αρκετοί είχαν σπεύσει να σχολιάσουν ποικιλοτρόπως.

Η φωτογραφία της «αόρατης έκθεσης» ήταν από μια έκθεση στο Μιλάνο αλλά είχαν αφαιρεθεί ψηφιακά τα έργα τέχνης.

Τη φάρσα έστησαν δύο κωμικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί, ο Pat Kelly και ο Peter Oldring που ήθελαν με αυτό τον τρόπο να σχολιάσουν την απονομή του βραβείου Turner, που αν και είναι απτό, το κέρδισαν οι καλλιτέχνες Martin Creed και Susan Philipsz παρουσιάζοντας και οι δύο …άδεια δωμάτια. Ο πρώτος καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε ειδικό φωτισμό σε ένα άδειο δωμάτιο και η δεύτερη ήχους. Ενώ η διάσημη καλλιτέχνης Marina Abramović έχει ανακοινώσει ότι η επόμενη έκθεσή της στο Λονδίνο θα έχει τον τίτλο: Τίποτα.

 

Πηγή: The Guardian

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Τιμητική διάκριση για την Μπλάνσετ

BINTEO-Η “Τέχνη της Φυγής” ξανά στη Σαντορίνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ