Η πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η πρώτη Ρωσίδα κοσμοναύτης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 

Η Ρωσίδα κοσμοναύτης, Γελένα Σερόβα, μπήκε στην τροχιά γύρω από τη Γη χθες αργά τη νύχτα, ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού αεροσκάφους Soyuz-TMA-14M, βάζοντας τέλος στην ανδρική διαστημική «ηγεμονία», σύμφωνα με ρεπορτάζ του RIA Novosti.

Το πλήρωμα συμπληρώνουν ο επίσης Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σαμοκουτιάγεφ και ο αστροναύτης της NASA Μπάρι Γουίλμορ.

Η αποστολή του Soyuz TMA 14-M προς τoν Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είναι η 123η από το 1967.

Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να παραμείνει στον Σταθμό ως όχημα διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε από τον χώρο εκτόξευσης Γκαγκάριν στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.

Μετά από πτήση διάρκειας έξι ωρών, το διαστημόπλοιο «έδεσε» στον ISS. Το πλήρωμα θα παραμείνει σε τροχιά για 169 ημέρες, ενώ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roscosmos), «και τα τρία μέλη της αποστολής αισθάνονται πολύ καλά». 

Οι… διαστημικές Ρωσίδες 

Σύμφωνα με το rbth.com, η Γελένα Σερόβα είναι η τέταρτη Ρωσίδα κοσμοναύτης που «πετά» στο Διάστημα. Η πρώτη… διδάξασα ήταν η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερεσκόβα, η οποία έγραψε ιστορία το 1963 ως η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο Διάστημα σε σόλο πτήση.

Ακολούθησαν η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, που έκανε δυο φορές την τροχιά της Γης, το 1982 και το 1984, και η Γελένα Κοντακόβα, το 1994 και το 1997. Μέχρι σήμερα διαστημικά ταξίδια έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 57 γυναίκες. Τέσσερις από αυτές, οι Αμερικανίδες Τζούντιθ Ρέσνικ, Λόρελ Μπλερ Σάλτον Κλαρκ, Καλπάνα Τσόλα και Κρίστα ΜακΌλιφ, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αποστολών, όταν τα διαστημικά λεωφορεία στα οποία επέβαιναν εξερράγησαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ