11η Σεπτεμβρίου: 28 σελίδες “σκιές”

11η Σεπτεμβρίου: 28 σελίδες “σκιές”

Μία μαύρη τρύπα παραμένει στην επίσημη αμερικανική πληροφόρηση για τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Για ακόμη μία φορά, την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος –αυτή τη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα, παλαιότερα ήταν ο Τζορτζ Μπους- αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει τις 28 άκρως απόρρητες σελίδες της έκθεσης της ειδικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, επικαλούμενος (σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου) «πλήγμα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, γερουσιαστές που έχουν διαβάσει τις επίμαχες σελίδες υποστηρίζουν ότι το «πλήγμα» δεν θα αφορούσε την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αλλά τη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, ο Μπομπ Γκράχαμ, πρώην γερουσιαστής που συμμετείχε στη νέα πρωτοβουλία για τη δημοσίευση των σελίδων, υποστηρίζει ότι ο Ομάρ αλ Μπαγιούμι, ο Σαουδάραβας που βοήθησε οικονομικά δύο από τους Σαουδάραβες αεροπειρατές των επιθέσεων, ήταν πράκτορας.

Και πως η οικογένεια του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου Αμπντουλάζ αλ Χίτζι (που εγκατέλειψε το σπίτι της στη Φλόριντα λίγες εβδομάδες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου) εμπλέκεται στις επιθέσεις, σύμφωνα και με άλλες μυστικές εκθέσεις του FBI.

Πολλοί πιστεύουν ότι η δημοσίευση των 28 σελίδων θα αποκάλυπτε ακόμη και συμμετοχή (ή γνώση και ανοχή) μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τον Τζον Λίμαν, πρώην υπουργό Ναυτικών και μέλος της επιτροπής, το λεγόμενο «Γραφείο Ισλαμικών Υποθέσεων» της Σαουδικής Αραβίας «λειτουργεί σαν πέμπτη φάλαγγα για την υποστήριξη μουσουλμάνων εξτρεμιστών», ενώ κατά τον βουλευτή Τίμοθι Ρόμερ, «πρόσωπα της εμπιστοσύνης της αυλής ετοίμαζαν εντυπωσιακή εμφάνιση στην καρδιά της Αμερικής».

Πολλοί κατηγόρησαν στο παρελθόν τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος φωτογραφήθηκε το 2002 με τον Σαουδάραβα πρέσβη, για κάλυψη της συμμάχου χώρας. Φέτος τον Ιούλιο, απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου επέτρεψε σε μηνυτές-συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να συμπεριλάβουν τη Σαουδική Αραβία στους εναγομένους, οπότε τέτοιες πιθανές αποκαλύψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τη δικαστική υπόθεση. Πάντως και ο ίδιος ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ έχει ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό των 28 σελίδων.

Πηγή: Δημοκρατία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ