ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στην Ουκρανία

Ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να δρουν στο εσωτερικό της Ουκρανίας και ότι η εκεχειρία δεν τηρείται, αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζει πως ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο μπορεί να φέρει πρόοδο.

“Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές δυνάμεις επί του πεδίου, ναι, βρίσκονται ακόμη εντός της Ουκρανίας”, είπε ο πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, Φίλιπ Μπρίντλοβ, σε δημοσιογράφους στην Λιθουανία χωρίς να αναφερθεί στον αριθμό τους.

Ο ίδιος είπε ότι η εκεχειρία που μετρά δύο εβδομάδες “εξακολουθεί να υφίσταται τυπικά, αλλά αυτό που συμβαίνει επί του πεδίου είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση”. “Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει”, πρόσθεσε.

“Η ρευστότητα των κινήσεων των ρωσικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων προς και από τα σύνορα καθιστά σχεδόν απίθανη την εκτίμηση του αριθμού των δυνάμεων”, είπε από το Βιλνιούς, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου οι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ συναντώνται το σαββατοκύριακο για να εξετάσουν την κατάσταση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπρίντλοβ πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος σχετικά με το μνημόνιο των εννέα σημείων που συμφωνήθηκε στις μαραθώνιες, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, το οποίο καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές να αποσυρθούν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία.

Προβλέπει ακόμη την παύση της χρήσης όπλων και την απόσυρση του βαρέος πυροβολικού σε απόσταση 15 χιλιομέτρων εκατέρωθεν.

“Πληροφορηθήκαμε σήμερα για κάποιες πιθανές, νέες συμφωνίες και ελπίζουμε και επιθυμούμε ειλικρινά ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία για μία νέα εκεχειρία”, είπε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ