“Θερίζει” ο Έμπολα και στο Κονγκό

“Θερίζει” ο Έμπολα και στο Κονγκό

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε απόψε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον πολύ συχνά θανατηφόρο ιό Έμπολα στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα φτάνοντας τα 66 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 37 εκ των οποίων στοίχισαν τη ζωή στους ασθενείς.

Το ξέσπασμα της επιδημίας στη ΛΔ Κονγκό θεωρείται πως δεν σχετίζεται με αυτό στη δυτική Αφρική, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις υγειονομικές αρχές στη χώρα, πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος του ιού.

Ο ΠΟΥ εξήρε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό προβαίνει σε αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε «37 ανθρώπους αφότου ξέσπασε», την 11η Αυγούστου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Καμπάνγκε Νούμπι στο Γαλλικό Πρακτορείο και έκανε λόγο για «66 επιβεβαιωμένα κρούσματα» (από 62 χθες). Σύμφωνα με τον ίδιο, 394 πρόσωπα που ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, από 368 χθες Τρίτη.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει ποσοστό θνησιμότητας που φθάνει έως και το 90%. Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα και άλλα σωματικά υγρά.

Σύμφωνα με τις αρχές στη ΛΔ Κονγκό, η επιδημία παραμένει «περιορισμένη», στην περιοχή Μπέντε, στην επαρχία Εκουατέρ, 800 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα.

Παρά όμως την επιβολή καραντίνας στην Ντζέρα, στο νότιο τμήμα της Μπέντε, όπου καταγράφηκε αρχικά το ξέσπασμα, ο Έμπολα εξαπλώθηκε καθώς αναφέρθηκαν κρούσματα και σε άλλες πόλεις.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι ανοίγει δύο κέντρα νοσηλείας ασθενών με Έμπολα στην περιοχή όπου έχει καταγραφεί το ξέσπασμα της επιδημίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στη Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διανείμει 1,5 εκατομμύρια σαπούνια για τον περιορισμό της επιδημίας που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 2.300 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εθελοντές πρόκειται να διανείμουν τα σαπούνια, σε μια εκστρατεία η οποία έχει επίσης στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον ιό και τη σπουδαιότητα της υγιεινής, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του Έμπολα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ