Ο Κέρι στη Βαγδάτη για τον “συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών”

Ο Κέρι στη Βαγδάτη για τον “συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών”

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στη νέα ιρακινή κυβέρνηση στον αγώνα της κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι ελέγχουν πλέον ένα μέρος της χώρας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι στο πλαίσιο της μεγάλης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία και εδραίωση μιας συμμαχίας τουλάχιστον 40 χωρών που θα καταπολεμήσει τους ακραίους τζιχαντιστές οι οποίοι σκορπίζουν τον τρόμο στο Ιράκ και τη Συρία.

“Ανυπομονώ να δω τη νέα ιρακινή κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό αλ-Αμπάντι, τον Πρόεδρο Μασούμ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου αλ Τζαμπούρι και τον υπουργό Εξωτερικών Τζαφάρι στη Βαγδάτη σήμερα”, έγραψε στο Twitter, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται στην Ουάσινγκτον η ομιλία απόψε του Προέδρου Ομπάμα στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παρουσιάσει λεπτομερώς το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών , η εφαρμογή του οποίου πιθανόν να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ο Κέρι έφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα από την Ιορδανία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του η οποία θα τον οδηγήσει στη Σαουδική Αραβία και πιθανόν σε άλλες αραβικές πρωτεύουσες.

Ο Αμερικανός υπουργός θα συγχαρεί τους οικοδεσπότες του για τον “σχηματισμό της νέας κυβέρνησης”, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι. Θα έχει συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές για τον “τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν την υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών μας για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και να εξαλειφθεί η απειλή που συνιστά για το Ιράκ, την περιοχή και τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Ο Κέρι θα συζητήσει για τον “καθοριστικό ρόλο” που πρέπει να παίξει το Ιράκ στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου συνασπισμού για την στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ώστε να αρχίσει η αποδυνάμωσή και τέλος η ήττα του”, πρόσθεσε αμερικανός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Τζον Κέρι στην περιοδεία αυτή.

Αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολλές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά και τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στις γραμμές του μετώπου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η ακραία τζιχαντιστική οργάνωση, που διαχωρίστηκε από την Αλ-Κάιντα τον Ιούνιο, ανακήρυξε τον ηγέτη της Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι χαλίφη και ηγέτη όλων των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ