Τα βάζουν με την ΕΚΤ οι Γερμανοί

Τα βάζουν με την ΕΚΤ οι Γερμανοί

Σε νέα ιστορικά χαμηλά μείωσε το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την αναχαίτιση του αποπληθωρισμού. Παράλληλα το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αποφάσισε την αγορά ενυπόθηκων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων, χωρίς να προσδιορίσει το ύψος των προγραμμάτων, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

«Σε τελική ανάλυση κοινωνικοποιείται η ανάληψη ευθύνης», σχολιάζει τις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ ο Άξελ Βέμπερ. Σε συνέντευξή του προς την Handelsblatt, ο Γερμανός καθηγητής μακροοικονομίας και πρώην διοικητής της Bundesbank, υποστηρίζει ότι τα μέτρα που αποφάσισε το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης «θεσμοποιούν την κοινοτικοποίηση της ευθύνης στην ευρωζώνη μέσω του ισολογισμού της ΕΚΤ». Αυτή η αρμοδιότητα «ανήκει στα εθνικά κοινοβούλια και στη γερμανική βουλή», διευκρινίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ για τη διάσωση του ευρώ «κινούνται στα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής».

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,05% έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να επηρεάσει αισθητά την οικονομική συγκυρία. Αντίθετα, τα προγράμματα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων συνιστούν ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην ευρωζώνη. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου, υποστηρίζουν οι επικριτές της απόφασης της ΕΚΤ, παραπέμποντας στο γεγονός ότι στους ενυπόθηκους τίτλους μπορεί κανείς να «πακετάρει» θαυμάσια τοξικά δάνεια. Ας μην ξεχνούμε ότι τα ABS είναι συνυπεύθυνα για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007. Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει η ΕΚΤ να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη σύνθεση των τίτλων, εκτιμά ο Γενς Μίνχρατ στο κύριο άρθρο της Handelsblatt, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προτιμηθούν τίτλοι υψηλής φερεγγυότητας, προκειμένου να μην κατηγορηθεί η ΕΚΤ ότι έγινε η bad bank της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle στο σημείο αυτό επιμένουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Χθες και ο Πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στα μέτρα της ΕΚΤ, για την οποία υποστήριξε πως «εξήντλησε πρόωρα το οπλοστάσιό της και μείωσε υπερβολικά τα επιτόκια». Ο Γερμανός οικονομολόγος, αναφερόμενος στην πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, παρατήρησε ότι με τον τρόπο αυτόν η κεντρική τράπεζα «αναλαμβάνει το επενδυτικό ρίσκο των επενδυτών, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται να κάνει, καθώς πρόκειται για μέτρα δημοσιονομικού και όχι νομισματικού χαρακτήρα».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ