Χάμοντ: Οι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας θα αρθούν εάν…

Χάμοντ: Οι νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας θα αρθούν εάν…

Η νέα δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά τη Ρωσίας μπορεί να αρθεί σε περίπτωση εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

“Το πιο λογικό είναι να προχωρήσουμε με το σχέδιο της επιβολής νέων κυρώσεων. Εάν στη συνέχεια υπάρξει κατάπαυση του πυρός, εάν υπογραφεί συμφωνία και τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την άρση των κυρώσεων”, δήλωσε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

“Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα ως προς την υλοποίηση, την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Μπορούμε πάντα να τις άρουμε στη συνέχεια. Προς το παρόν δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε στην αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε νέες κυρώσεις σε απάντηση της μεγάλης κλίμακας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία”, πρόσθεσε τη στιγμή που οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζουν νέα δέσμη κυρώσεων για να εντείνουν την πίεση επί της Μόσχας.

Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας με θέμα την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, θέατρο πολύμηνων αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η ανακοίνωση χθες εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός έγινε δεκτή με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους συμμάχους, έπειτα από τις παλινωδίες της Μόσχας στην ουκρανική κρίση κατά τους τελευταίους μήνες.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, πυρά πυροβολικού ακούστηκαν σήμερα από την Μαριούπολη. “Έφτασε το πυροβολικό μας και λαμβάνει θέσεις κατά των ανταρτών”, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιούρι Χοτλάμπεϊ σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ διοικητής των φιλορώσων ανταρτών δήλωσε ότι οι άνδρες του δέχονταν πυρά πυροβολικού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ