Ινδία-Σε συναγερμό για την αλ Κάιντα

Ινδία-Σε συναγερμό για την  αλ Κάιντα

Σε κατάσταση συναγερμού έθεσε σήμερα η Ινδία πολλά κρατίδιά της μετά την ανακοίνωση από την αλ Κάιντα ότι ιδρύει ένα νέο παρακλάδι της στην ινδική υποήπειρο προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ανακοίνωσε σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη ότι θέλει να αναδημιουργήσει ένα χαλιφάτο στη Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές και ορισμένες περιοχές της Ινδίας όπου ζει σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων, κατά παράδοση μετριοπαθών, σε μια περίοδο που μια άλλη ακραία οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, κερδίζει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.

“Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ζήτημα. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε τέτοιες απειλές” ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Ινδίας. “Ζητήσαμε από τα κρατίδια, κυρίως από το Γκουτζάρατ, το Μάντια Πραντές, το Ούταρ Πραντές και το Μπιχάρ να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού”, πρόσθεσε.

Η Αλ Κάιντα, που δρα κυρίως στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, επιδιώκει εδώ και χρόνια να ιδρύσει ένα χαλιφάτο σε εδάφη που θεωρεί μουσουλμανικά. Όμως μετά τον θάνατο του ηγέτη της, του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον Μάιο του 2011, το σχέδιο αυτό ανεστάλη και προωθήθηκε κυρίως η δράση της στην Αφρική και στην Αραβική Χερσόνησο. Στη συνέχεια επισκιάστηκε και από την ίδρυση, τον περασμένο Ιούνιο, ενός χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.

“Πρόκειται για μια προπαγανδιστική ενέργεια που δείχνει την απόγνωση (της Αλ Κάιντα) επειδή πλέον η πραγματική παγκόσμια απειλή είναι το ΙΚ” υποστήριξε ο Άτζιτ Κουμάρ Σινγκ του Ινστιτούτου Διαχείρισης Συγκρούσεων, μιας ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στο Νέο Δελχί. “Πρόκειται για μια μάχη για την ηγεμονία μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους”, εξήγησε.

Από τα κρατίδια που κατονομάζει ο Ζαουάχρι στο βίντεο μόνο στο Κασμίρ οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αποτελούν την πλειοψηφία. Επιπλέον, το αυτονομιστικό κίνημα του κρατιδίου αυτού διαμηνύει ότι οι τζιχαντιστές δεν παίζουν κανέναν ρόλο στον αγώνα τους. “Δεν έχουν καμία επιρροή εδώ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αγιάζ Ακμπάρ, ο εκπρόσωπος του αυτονομιστή ηγέτη Σιέντ Άλι Γκιλάνι.

Ανακοινώνοντας την ίδρυση του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, μιλώντας στα αραβικά και τα ουρντού —πιθανότατα για να γίνει κατανοητός από τη βάση της οργάνωσης στο Πακιστάν— ο Ζαουάχρι επιχειρεί να πέσει ξανά επάνω του το φως των προβολέων. Στο βίντεο καλεί τη μουσουλμανική κοινότητα (“ούμα”) να ενωθεί γύρω από τον “ταουχίντ” (μονοθεϊσμός) “για να κηρύξει ιερό πόλεμο εναντίον των εχθρών της, να απελευθερώσει τα εδάφη της, να αποκαταστήσει την κυριαρχία της και να αναδημιουργήσει το χαλιφάτο της”.

Ο νέος βραχίονας, που αποκαλείται “Καεντάτ αλ Τζιχάντ” (Η Αλ Κάιντα σε Ιερό Πόλεμο στην Ινδική Υποήπειρο) θα είναι υπό την ηγεσία του Πακιστανού Ασίμ Ούμαρ ο οποίος θα υπάγεται στον μουλά Ομάρ, τον ηγέτη των Αφγανών Ταλιμπάν.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ελάχιστοι νέοι Ινδοί θα επιλέξουν να ενταχθούν στην οργάνωση αυτή. “Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν πυρήνες της Αλ Κάιντα ή μέλη της στην Ινδία”, εξήγησε ο ειδικός στα τζιχαντιστικά κινήματα Ραχιμουλά Γιουσουφζάι. “Πρόκειται για μια κίνηση απόγνωσης. Αντί να επικεντρωθεί στη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες (η Αλ Κάιντα) στρέφεται σε μια χώρα όπου δεν έχει καμία παρουσία”, συμπλήρωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ