Λιβύη-Πρωθυπουργός και πάλι ο Αμπντάλα αλ Τένι

Λιβύη-Πρωθυπουργός και πάλι ο Αμπντάλα αλ Τένι

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ψήφισε και διόρισε εκ νέου Πρωθυπουργό της χώρας τον Αμπντάλα αλ Τένι σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο πολλών υπουργείων στην Τρίπολη τα οποία έχουν καταλάβει ένοπλες ομάδες οι οποίες έχουν σχηματίσει ένα ξεχωριστό κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου μεταφέρθηκε τον προηγούμενο μήνα στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, καθώς ένοπλες ομάδες μάχονταν για τον έλεγχο της λιβυκής πρωτεύουσας. Μια συμμαχία δυνάμεων υπό τη διοίκηση μιας πολιτοφυλακής από τη δυτική πόλη Μιζουράτα έθεσε υπό τον έλεγχό της την Τρίπολη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αλ Τένι, πρώην υπουργός Άμυνας και στρατιώτης καριέρας που είναι Πρωθυπουργός από τον Μάρτιο, τώρα πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο της χώρας, η οποία πολλοί φοβούνται ότι ολισθαίνει στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αλ Τένι λίγο πριν τον διορισμό του για να του εκφράσει την υποστήριξή του, όπως ανέφερε η λιβυκή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Και οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την ανάγκη για εθνικό διάλογο και συμφιλίωση, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ένα βίντεο που ανέβηκε χθες στο διαδίκτυο δείχνει δεκάδες άνδρες, κάποιοι από τους οποίους ένοπλοι, να είναι συγκεντρωμένοι γύρω από μια πισίνα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι μια ένοπλη ομάδα κατάλαβε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, όμως δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει στο κεντρικό κτίριο.

Αργά χθες Κυριακή, η λιβυκή κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο πολλών υποδομών.

«Ανακοινώνουμε ότι τα περισσότερα υπουργεία, οι θεσμοί και τα κρατικά κτίρια στην πρωτεύουσα Τρίπολη είναι εκτός του ελέγχου μας», επισήμανε, και πρόσθεσε ότι ένοπλοι εμπόδισαν τους υπαλλήλους να εισέλθουν σε κυβερνητικά κτίρια.

Η κυβέρνηση σημείωσε παράλληλα ότι ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν σε έναν καταυλισμό στην Τρίπολη, όπου ζουν πρόσφυγες από την πόλη Ταουέργα, χωρίς να κατονομάσει τους δράστες.

Οι πολιτοφυλακές από τη Μιζουράτα κατηγορούν τους κατοίκους της Ταουέργα ότι υποστήριξαν τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος ανατράπηκε έπειτα από την εξέγερση του 2011.

Οι ομάδες που ελέγχουν πλέον την Τρίπολη, οι οποίες πρόσκεινται στους ισλαμιστές, δεν αναγνωρίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, στο οποίο έχουν ισχυρή θέση οι φιλελεύθεροι. Αντίθετα συγκάλεσαν και πάλι το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο (CGN), το προηγούμενο κοινοβούλιο, στην Τρίπολη στο οποίο εκπροσωπούνται κυρίως οι ισλαμιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ