“Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει υποστηρικτές από την αλ Κάιντα”

“Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει υποστηρικτές από την αλ Κάιντα”

Κάποιοι νεαροί μουσουλμάνοι έλκονται από το Ισλαμικό Κράτος εξαιτίας της βαρβαρότητάς του, η οποία το κάνει να μοιάζει πιο «αυθεντικό» από την αλ Κάιντα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού.

«Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των επιτυχιών του ΙΚ μέχρι στιγμής στο Ιράκ και τις δραστηριότητες εδώ στη Γερμανία και την προπαγάνδα και τις ενέργειες στρατολόγησης που έχουν στόχο νεαρούς τζιχαντιστές», δήλωσε ο Χανς-Γκέοργκ Μάσεν, επικεφαλής της BfV.

«Το Ισλαμικό Κράτους είναι κατά μία έννοια “της μόδας”, πολύ πιο ελκυστικό από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία», πρόσθεσε ο Μάσεν.

«Αυτό που ελκύει τους ανθρώπους είναι η έντονη βαρβαρότητα, ο ριζοσπαστισμός και η τραχύτητα. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια πιο αυθεντική οργάνωση ακόμη και από την αλ Κάιντα», σημείωσε ο ίδιος. «Η αλ Κάιντα δεν συγκρίνεται με το ΙΚ όσον αφορά τη βία», εξήγησε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην επιτυχία του ΙΚ να στρατολογεί γερμανούς τζιχαντιστές ως λόγο ώστε η χώρα να κάνει μια εξαίρεση στην τακτική της μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου να μην στέλνει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τι είδους στρατιωτική βοήθεια θα προσφέρει στις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τουλάχιστον 400 Γερμανοί έχουν συνταχθεί με το ΙΚ. Ο Μάσεν είπε μάλιστα ότι υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πέντε γερμανοί πολίτες ή κάτοικοι εξαπέλυσαν τους τελευταίους μήνες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και τη Συρία για λογαριασμό των τζιχαντιστών.

Η BfV εκτιμά ότι στη Γερμανία ζουν περίπου 43.000 ισλαμιστές με τα ποσοστά του συντηρητικού σαλαφιστικού κινήματος να αυξάνονται σημαντικά.

Πάντως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί δεν επιθυμούν η χώρα τους να εμπλακεί στην κρίση στο Ιράκ και η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στη χώρα. Η αντιπολίτευση έχει επίσης προειδοποιήσει ότι τα όπλα ενδέχεται να καταλήξουν στα λάθος χέρια και έχει ζητήσει να γίνει συζήτηση για το θέμα στη βουλή, κάτι που είναι προγραμματισμένο για αύριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Τζιχαντιστές σχεδίαζαν επίθεση με τον ιό της πανώλης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ