Ο Ομπάμα απέκλεισε επιδρομές στη Συρία στο άμεσο μέλλον

Ο Ομπάμα απέκλεισε επιδρομές στη Συρία στο άμεσο μέλλον

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη στρατηγική για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους και δεν πρέπει να περιμένουμε αεροπορικές επιδρομές στο άμεσο μέλλον.

«Δεν θέλω να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Εμείς δεν έχουμε μια στρατηγική», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο. «Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος υποσχόμενος να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για το θέμα αυτό.

Η τοποθέτηση του προέδρου Ομπάμα χαμήλωσε τις προσδοκίες που τροφοδοτήθηκαν από διαρροές αξιωματούχων προς τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας θα πρέπει να θεωρούνται επικείμενες.

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτήσει μια περιφερειακή απάντηση στην απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος και ότι το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής και μόνο. «Έχω ζητήσει επανειλημμένα τη δημιουργία μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης που θα πρέπει να τοποθετηθεί καλύτερα για να ξεριζώσουμε την απειλή» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα ταξιδέψει σύντομα στην περιοχή για να οικοδομήσει έναν συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ από τη μία πλευρά και των ακραίων ριζοσπαστών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, από την άλλη.

Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τις ημέρες αυτές τις πιθανές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, είναι σε δύσκολη θέση καθώς αν ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους η Ουάσιγκτον και η Δαμασκός θα είναι σε αυτήν την περίπτωση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση γιατί πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια εναλλακτική λύση στη Συρία από ότι ο Άσαντ ή το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος έκρινε ότι ο σύρος πρόεδρος έχει χάσει «κάθε νομιμότητα» στη διεθνή σκηνή. «Δεν βλέπω κανένα σενάριο στο οποίο ο Άσαντ θα είναι σε θέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φέρει την ειρήνη σε μια περιοχή που αποτελείται κυρίως από σουνίτες. Ο Άσαντ μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει προθυμία να μοιραστεί την εξουσία με σουνίτες ή να αναζητήσει μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Η αμερικανική στρατιωτική μηχανή έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, από τις 8 Αυγούστου. Οι επιδρομές αυτές επέτρεψαν στον ιρακινό στρατό και στις κουρδικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο στο στρατηγικό φράγμα της Μοσούλης το οποίο είχε πέσει στα χέρια των μαχητών της Τζιχάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ