O ιός Έμπολα «μολύνει» το Διαδίκτυο

O ιός Έμπολα «μολύνει» το Διαδίκτυο

Τα νέα για την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχουν απασχολήσει όλα τα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για ακόμα μία φορά χρησιμοποιούν τους πιο πρόσφατους τίτλους ειδήσεων για να δελεάσουν τα θύματα τους.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, η Symantec έχει εντοπίσει τρεις περιπτώσεις malware και μία εκστρατεία phishing, τα οποία χρησιμοποιούν τον ιό Έμπολα ως θέμα.

Malware και phishing εκστρατείες

Η πρώτη εκστρατεία είναι αρκετά απλή. Οι επιτιθέμενοι στέλνουν ένα email, το οποίο περιέχει μία ψεύτικη αναφορά στον ιό Έμπολα για να προσελκύσουν τα θύματα και αυτό που στην πραγματικότητα λαμβάνουν οι χρήστες είναι μόλυνση από το Trojan.Zbot malware.

Στη δεύτερη εκστρατεία, οι κυβερνοεγκληματίες στέλνουν emails όπου παρουσιάζονται ως την εταιρεία Etisalat, ένα φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με παρουσία σε 18 χώρες σε όλη την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Στο αρχείο zip που επισυνάπτεται με τίτλο: “EBOLA – ETISALAT PRESENTATION.pdf.zip” περιέχεται στην πραγματικότητα, το Trojan.Blueso, το οποίο και μολύνει τον υπολογιστή του θύματος.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το Trojan που εκτελείται δεν είναι το τελικό payload. Το malware είναι επίσης κατασκευασμένο έτσι ώστε να εισάγει το W32.Spyrat στο Web browser του θύματος και να επιτρέπει στους επιτιθέμενους να εκτελούν τις παρακάτω ενέργειες:

Log key strokes

Εγγραφή από Web κάμερα

Λήψη Screenshots

Δημιουργία διαδικασιών

Πρόσβαση σε ιστοσελίδες

Απαρίθμηση αρχείων και φακέλων

Διαγραφή αρχείων και φακέλων

Λήψη και αποστολή αρχείων

Συγκέντρωση πληροφοριών από τις εγκατεστημένες εφαρμογές, τον υπολογιστή και το Λειτουργικό Σύστημα

Απεγκατάσταση του ιού

Η τρίτη εκστρατεία μεταφέρει ορισμένες νέες ειδήσεις για τον ιό Έμπολα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει συζητηθεί το Zmapp, ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για το ιό Έμπολα, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Οι επιτιθέμενοι εξαπατούν τα θύματα τους με ένα email, στο οποίο ισχυρίζονται ότι ο ιός Έμπολα έχει θεραπευτεί και το νέο πρέπει να διαδοθεί ευρέως. Στο email επισυνάπτεται το malware Backdoor.Breut.

Τέλος, μία phishing καμπάνια, υποδυόμενη την ιστοσελίδα CNN όπου δίνει σημαντικές ειδήσεις για τον ιό Έμπολα (περιέχει και ειδήσεις σχετικά με την τρομοκρατία). Παρουσιάζεται μία περίληψη και περιλαμβάνονται links για την πλήρη ιστορία. Το email υπόσχεται, επίσης, να προτείνει μέτρα προφύλαξης καθώς και μία λίστα με τις περιοχές που έχουν μπει στο “στόχαστρο” της ασθένειας.

Εάν ο χρήστης κάνει κλικ στα links που περιέχει το email μεταβαίνει σε μία ιστοσελίδα, στην οποία του ζητείται να επιλέξει την υπηρεσία παροχής email και στην συνέχεια να εισάγει τα login credentials. Εφόσον ο χρήστης πραγματοποιήσει αυτή την διαδικασία τα login credentials του email θα σταλούν αυτόματα στους phishers. Έπειτα το θύμα μεταβαίνει στην αρχική σελίδα του CNN.

Η Symantec συμβουλεύει όλους τους χρήστες να βρίσκονται σε επιφυλακή για ανεπιθύμητα, ή ύποπτα emails. Εάν δεν είστε βέβαιοι για την νομιμότητα του email τότε μην απαντήσετε σε αυτό και αποφύγετε να κάνετε κλικ σε links που βρίσκονται στο μήνυμα ή να ανοίξετε τα επισυναπτόμενα αρχεία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ