“Η Ρωσία δεν θα διακόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη”

“Η Ρωσία δεν θα διακόψει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη”

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ απέρριψε όσα υποστηρίζει η Ουκρανία, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του δικτύου αγωγών που διέρχεται από την ουκρανική επικράτεια στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατο τον ισχυρισμό αυτόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχόλια του Νόβακ δημοσιεύθηκαν μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο, όταν είπε ότι είναι ενήμερος για τα ρωσικά σχέδια να διακοπεί η ροή αερίου ακόμη και προς κράτη μέλη της ΕΕ τον χειμώνα.

Ο Νόβακ ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο του ότι η Ρωσία καταβάλλει τις «μέγιστες προσπάθειες» για να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εισάγουν ρωσικό αέριο, παρά τα πολιτικά προσκόμματα.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον «εποικοδομητικό διάλογο» για ενεργειακά θέματα με τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Νωρίτερα ο Γιατσενιούκ είχε επισημάνει πως «η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Για αυτόν τον λόγο, οι εταιρείες της ΕΕ έλαβαν εντολή να αποθηκεύσουν αέριο στην Ευρώπη, όσο περισσότερο είναι δυνατόν». Ο Ουκρανός πρωθυπουργός επισήμανε πως ήδη «έχουν αποθηκευτεί 15 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου» από τις ουκρανικές αρχές και ότι η ποσότητα αυτή σχεδιάζεται να αυξηθεί «στα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα».

Ο Γιατσενιούκ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο είναι ενήμερος για τα ρωσικά σχέδια που κατήγγειλε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέρυσι περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας.

Η δήλωση του Γιατσενιούκ και η ανταπάντηση του Νόβακ δημοσιεύθηκαν λιγότερες από 24 ώρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καθώς και με τον επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ. Στις συνομιλίες συμπεριλήφθηκαν συζητήσεις για τον τρόπο να υπάρξει εγγυημένη μεταφορά ρωσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη εξασφαλίζουν το 80% των εσόδων της ρωσικής δημόσιας επιχείρησης αερίου Gazprom από τις πωλήσεις αερίου. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ