Εντονότερη η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Εντονότερη η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί να μπορεί να αναπτύξει μέσα σε διάστημα μερικών ημερών στρατεύματα και οπλικά συστήματα σε μεγάλη κλίμακα στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Τα 28 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται ότι στην προσεχή σύνοδό τους στην Ουαλία, την επόμενη εβδομάδα, θα υιοθετήσουν ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των Νατοϊκών στρατευμάτων, κυρίως όσον αφορά τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που, μέχρι τώρα, χρειάζεται πολλές εβδομάδες προκειμένου να αναλάβει δράση.

Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να μπορέσει το ΝΑΤΟ “να ενεργεί γρήγορα σε αυτό το παντελώς νέο περιβάλλον στην Ευρώπη”, εξήγησε ο Ράσμουσεν στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, σημειώνοντας ότι “οι Ρώσοι (…) μπορούν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψουν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε στρατιωτική επιχείρηση”.

Τους τελευταίους μήνες ο ρωσικός στρατός έχει διεξαγάγει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες της Ουκρανίας αλλά και της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, που ζητούν την εγκατάσταση μονίμων βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους. Το αίτημα αυτό διχάζει τους Συμμάχους και επιπροσθέτως η Μόσχα το θεωρεί πρόκληση.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι ο Ράσμουσεν “δεν αναφέρθηκε σε μόνιμες βάσεις στην ανατολική Ευρώπη” και υπενθύμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι πάντα “αμυντικά”.

“Για ν�� μπορούμε να παράσχουμε τέτοιες γρήγορες ενισχύσεις χρειάζονται εγκαταστάσεις υποδοχής στις φιλοξενούσες χώρες. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η προεγκατάσταση εφοδίων και εξοπλισμού, η προετοιμασία των υποδομών, των βάσεων, των εδρών. Αυτό που μετράει είναι ότι στο μέλλον θα υπάρχει μια πιο εμφανής παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά”, είπε ο Ράσμουσεν.

Ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε και πάλι τη Μόσχα ότι εμπλέκεται άμεσα στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για “πυρά πυροβολικού από την άλλη πλευρά των συνόρων αλλά και εντός της Ουκρανίας”. “Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο: η Ρωσία δεν θεωρεί πλέον εταίρο της το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι μια χώρα που, δυστυχώς, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέλαβε δια της βίας μια περιοχή. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σ’ αυτό. Η βασική ιδέα είναι ότι κάθε πιθανός επιτιθέμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν σκεφτεί έστω και για μια στιγμή ότι θα επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους στρατιώτες αυτής της χώρας αλλά και με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε.

Το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (RAP) θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου είναι προσκεκλημένος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ