Κοινή “στρατηγική” σχεδιάζουν Ρέντσι-Ολάντ

Κοινή “στρατηγική” σχεδιάζουν Ρέντσι-Ολάντ

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον Φρανσουά Ολάντ ενόψει της επικείμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής αναμένεται να κινηθεί και ο Ματέο Ρέντσι. Την ίδια ώρα στην Ιταλία προετοιμάζεται το έδαφος για νέες περικοπές.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη σχεδιάζει νέες περικοπές με απώτερο στόχο να αποφύγει την έλευση της τρόικας. Στο ίδιο πλαίσιο προωθεί παράλληλα την υποψηφιότητα Μογκερίνι ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Στο μεταξύ η Ιταλίδα υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαριάννα Μαντία ανακοίνωσε ότι μπαίνει από σήμερα σε ισχύ η μεταρρύθμιση βάσει της οποίας μειώνονται σημαντικά – κατά 50%- οι άδειες για συνδικαλιστικούς λόγους ενώ επισημοποιείται, παράλληλα, η δυνατότητα μετάθεσης των δημοσίων υπαλλήλων σε ακτίνα πενήντα χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος μόνο των συνολικών μεταρρυθμίσεων που άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Ρέντσι. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ματέο Ρέντσι ετοιμάζει και νέες περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου της τάξης των 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού.

 

Σύμπνοια απόψεων και στήριξη υποψηφιοτήτων

Αναφορικά με τη μάχη για περισσότερη ευελιξία στην Ευρώπη ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ώστε να συμφωνήσουν στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 30ης Αυγούστου.

Σύμφωνα επίσης με την ιταλική τηλεόραση Rai η Γαλλία θα υποστηρίξει την ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για το αξίωμα της ύπατης αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας. Η Ρώμη από την πλευρά της θα τεθεί υπέρ της επιλογής του γάλλου Πιερ Μοσκοβισί ως επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων.

Αρχικά η Γερμανία -όπως και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης- είχαν εκφραστεί με σκεπτικισμό σχετικά με την υποψηφιότητα της Μογκερίνι. Πολλοί ιταλοί σχολιαστές, όμως, τονίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίση της Ουκρανίας ενισχύουν την θέση της υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία τάσσεται υπέρ ενός ανοικτού και αμεσότερου διαλόγου με τη Μόσχα.

 

Πηγή Deutsche Welle 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ