Κουρδοί και Ιρακινοί κατά των τζιχαντιστών

Κουρδοί και Ιρακινοί κατά των τζιχαντιστών

Επιχείρηση των κουρδικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών. O Ομπάμα υπόσχεται μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Κούρδοι μαχητές και οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενοι από τις αμερικανικές επιδρομές, συνέχισαν όλη μέρα χθες την επιχείρησή τους εναντίον των τζιχαντιστών κατά των οποίων ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να “ακολουθήσει μακροπρόθεσμη στρατηγική”.

“Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιστροφή της τάσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση”, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου. Κάλεσε επίσης τον νέο πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι να σχηματίσει “κυβέρνηση εθνικής ενότητας εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών”.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προέβη στις δηλώσεις αυτές την ώρα που η αμερικανική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα επιδρομές σε τρεις ημέρες για να βοηθήσει τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στη χερσαία επιχείρησή τους.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν προτίθεται να “εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Ιράκ”, με χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra. Ωστόσο “θα παράσχουμε όπλα στις κουρδικές δυνάμεις”, πρόσθεσε.

Απέναντι στους κινδύνους για τους χριστιανούς και άλλες μειονότητες που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για συλλογική δράση του ΟΗΕ ώστε “να σταματήσει η άδικη επίθεση”, κρίνοντας εμμέσως ανεπαρκείς τις αμερικανικές επιδρομές και δήλωσε πρόθυμος να μεταβεί στο Ιράκ “αν χρειαστεί” προκειμένου να παράσχει την υποστήριξή του σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Το Ισλαμικό Κράτος, που σπείρει επίσης τον τρόμο στη γειτονική Συρία, αποτελεί στόχο επιδρομών της συριακής πολεμικής αεροπορίας η οποία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον θέσεών του στο βορρά της χώρας.

Η ανακατάληψη την Κυριακή φράγματος στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ είναι το σημαντικότερο πλήγμα που υπέστη το Ισλαμικό Κράτος από τότε που η ριζοσπαστική αυτή οργάνωση άρχισε στις 9 Ιουνίου μεγάλη επιχείρηση με την οποία έθεσε υπό τον έλεγχό της σημαντικά εδάφη καθώς αντιμετώπιζε έναν αποδυναμωμένο στρατό.

Αφότου ανέκτησαν τον έλεγχο του φράγματος, οι κουρδικές δυνάμεις πολεμούσαν “μικρό αριθμό” τζιχαντιστών στην πόλη Ταλ Κάιφ , πιο νοτιο-ανατολικά, δήλωσε κούρδος αξιωματικός. “Τα αεροπλάνα βομβαρδίζουν και οι πεσμεργκά (κούρδοι μαχητές) προελαύνουν”, δήλωσε κούρδος στρατιώτης.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν στήλες καπνού να υψώνονται από περιοχή πάνω από την οποία είχαν πετάξει μαχητικά αεροσκάφη κοντά στο φράγμα που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, προπύργιο του Iσλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τις τελευταίες τρεις ημέρες, 35 επιδρομές εναντίον θέσεων του Iσλαμικού Κράτους κοντά στο φράγμα, κατέστρεψαν 90 στόχους. Ήταν οι μαζικότεροι βομβαρδισμοί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων στις 8 Αυγούστου.

“Γνωρίζουμε την τακτική τους”

Ομάδες εμπειρογνωμόνων διέσχισαν την περιοχή ψάχνοντας για εκρηκτικούς μηχανισμούς που τυχόν είχε αφήσει το Iσλαμικό Κράτος, μετά την επιβεβαίωση από τον ιρακινό εκπρόσωπο για θέματα ασφαλείας, τον στρατηγό Κάσεμ Ατα, της πλήρους ανακατάληψης του φράγματος.

“Αρχικά, το Ισλαμικό Κράτος μας ξάφνιασε με την επιχείρησή του. Αλλά τώρα γνωρίζουμε την τακτική τους και δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν κανένα μέρος του εδάφους”, δήλωσε ο στρατηγός των πεσμεργκά Σαρντάρ Καμάλ, από το πεδίο της μάχης, κοντά στο φράγμα.

Το Ισλαμικό Κράτος που κατηγορείται για σωρεία ωμοτήτων –εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βιασμούς και διωγμούς, κήρυξε την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου στα τέλη Ιουνίου στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία.

Στις αρχές Αυγούστου, το Ισλαμικό Κράτος συνέχισε την επιχείρησή του προς την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν (βόρεια), με αποτέλεσμα κούρδοι μαχητές του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια σπάνια συμμαχία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προέλασή του.

Ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες βιαιοτήτων που βύθισαν τη χώρα στο χάος, οι δυνάμεις της Δύσης δέχτηκαν με ανακούφιση την αποχώρηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των τζιχαντιστών και όπλα στους Κούρδους.

Ο Μάλικι κατηγορήθηκε ότι ενέτεινε το χάος ύστερα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, κυρίως την άνοδο των τζιχαντιστών, ασκώντας αυταρχική πολιτική και έχοντας αποκλείσει τη σουνιτική μειονότητα σε μια χώρα με πληθυσμό κυρίως σιιτικό.

Μετά την αποχώρηση του σιίτη πολιτικού, μισητού για τους σουνίτες, ιδιαίτερα στη δυτική επαρχία Αλ-Ανμπαρ, ισχυρές σουνιτικές φυλές πήραν τα όπλα για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να καταδιώξουν τους τζιχαντιστές από την περιοχή αυτή, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη της Αλ-Ούκντα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο ανθρωπιστικό μέτωπο, πολλοί Ιρακινοί που ανήκουν στις μειονότητες των Γιαζίντι, των Χριστιανών, των Σαμπάκ και των Τουρκομάνων εξακολουθούν να απειλούνται με θάνατο ή απαγωγή από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι εγκατέλειψαν το προπύργιό τους το Σινζάρ, το οποίο κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στις 3 Αυγούστου και κατέφυγαν στα γύρω βουνά ή στο Κουρδιστάν. Τα δεινά τους προκάλεσαν διεθνή κινητοποίηση για τη χορήγηση βοήθειας και υποστήριξη στην αμερικανική απόφαση για έναρξη επιδρομών.

Τέλος, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ έβαλαν στη μαύρη λίστα τους με τους “διεθνείς τρομοκράτες” τον εκπρόσωπο του Iσλαμικού Κράτους Αμπου Μοχάμεντ αλ-Αντναν, ο οποίος είχε ανακοίνωσε εν ονόματι της οργάνωσής του την αποκατάσταση του χαλιφάτου και είχε ζητήσει την κατάληψη της Βαγδάτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ