Ουκρανία-Ανοίγει ο δρόμος για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ουκρανία-Ανοίγει ο δρόμος για νέες κυρώσεις στη Ρωσία 

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε, σε δεύτερη ανάγνωση, το νόμο που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε Ρώσους πολίτες και σε εταιρείες που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες.

Το Κίεβο έχει καταρτίσει ήδη μια «μαύρη λίστα» στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 127 προσώπων και 65 εταιρειών. Με τον νέο νόμο δίνεται στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο και το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας-το οποίο ελέγχεται από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο-το δικαίωμα να εφαρμόσουν τιμωρητικά μέτρα.

Η έγκριση του νόμου δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται αυτομάτως. Τίθεται όμως μια νομική βάση για τη μελλοντική εφαρμογή τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο νόμος για τις κυρώσεις υιοθετήθηκε. Η χώρα μας θα αμυνθεί απέναντι στον επιτιθέμενο, στους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπό διερεύνηση προσώπων και εταιρειών, ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει και τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ουκρανικού εδάφους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι βουλευτές κατέθεσαν επίσης πολλές τροποποιήσεις για να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο ένα αμφιλεγόμενο άρθρο το οποίο επέτρεπε στον πρόεδρο να απαγορεύει την κυκλοφορία ή τη μετάδοση εθνικών ή διεθνών μέσων ενημέρωσης για λόγους ασφαλείας, χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Το άρθρο αυτό, που είχε εγκριθεί επί της αρχής, είχε χαρακτηριστεί «πολύ επικίνδυνο» από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ενώ είχε καταγγελθεί και ως «εμπόδιο» για την ελευθεροτυπία από τον οργανισμό για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ