Επιστρέφει στο ΑΚΡ ο Γκιούλ

Επιστρέφει στο ΑΚΡ ο Γκιούλ

 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ επισήμανε ότι θα επιστρέψει στην πολιτική αφού εκπνεύσει η θητεία του στις 28 Αυγούστου, λέγοντας σήμερα πως θα διαδραματίσει ένα ρόλο στο κυβερνών κόμμα AKP το οποίο συνίδρυσε με τον πρωθυπουργό και εκλεγέντα πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Είναι φυσικό να επιστρέψω στο κόμμα μου όταν τελειώσει η προεδρία μου”, δήλωσε προς δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Γκιούλ, ο οποίος είχε θεωρηθεί ενδεχόμενος μελλοντικός πρωθυπουργός.

Συνιδρυτής με τον Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, ο Γκιούλ είχε διακόψει κάθε σχέση με το σχηματισμό αυτό αφού είχε εκλεγεί το 2007 αρχηγός του κράτους από το κοινοβούλιο, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

“Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, θα επιστρέψω στο κόμμα μου”, επέμεινε πλέκοντας το εγκώμιο της επταετίας που πέρασε επικεφαλής της χώρας.

“Στη διάρκεια της προεδρίας μου, εκπλήρωσα τα καθήκοντά μου όπως αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα. Έβαλα στην άκρη την πολιτική ταυτότητά μου και τήρησα ίσες αποστάσεις απ’ όλα τα κόμματα”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Ερντογάν εξελέγη την Κυριακή, για μια πενταετή θητεία στις πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία με άμεση καθολική ψηφοφορία.

Τα ηγετικά όργανα του AKP άρχισαν ήδη από σήμερα να εξετάζουν τη διαδοχή του Ερντογάν επικεφαλής του κόμματος και της κυβέρνησης.

“Το κόμμα αποφάσισε να συγκαλέσει ένα έκτακτο συνέδριο την Τετάρτη 27 Αυγούστου για να ορίσει το νέο πρόεδρό του”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ.

Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ορκισθεί πρόεδρος στις 28 Αυγούστου.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ