Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Ερντογάν

Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Ερντογάν

 

Για την «μεγάλη σημασία» την οποία αποκτά η Τουρκία, λόγω των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή κάνει λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας.

«Την Γερμανία και την Τουρκία συνδέει συνεργασία στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη. Αποτελεί προσωπικό μου στόχο η περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας από κοινού μαζί σας, για την ευημερία των πολιτών μας», αναφέρει η κυρία Μέρκελ και εύχεται στον κ. Ερντογάν καλή επιτυχία στις «σημαντικές ευθύνες» του.

Στην Γερμανία πάντως οι Τούρκοι που είχαν δικαίωμα ψήφου φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την προεδρική εκλογή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, τα οποία δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ιστοσελίδα του επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, μόνο το 8,1% προσήλθε στην κάλπη, δηλαδή περίπου 38.000 πρόσωπα. Από αυτούς ωστόσο, ο Ερντογάν απέσπασε ποσοστό 69%, ενώ σε κάποιες περιοχές η στήριξή του έφθασε ακόμη και το 80%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι λιγότεροι υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος Προέδρου ζουν στο Βερολίνο και στο Μόναχο, ενώ οι περισσότεροι στην Καρλσρούη, το Ντίσελντορφ και την Ρουρ.

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ επισήμανε ότι το 48% των Τούρκων δεν ψήφισε τον Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι, παρά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η κοινωνία φαίνεται διχασμένη και χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα για την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ζήτησε ωστόσο να δοθεί «νέα ώθηση» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα», όπως το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κ.λπ.

 

Διαβάστε επίσης

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας για τη νίκη του Ερντογάν

Λιμπερασιόν: Ο Ερντογάν πιστεύει ότι επελέγη από τον Θεό

Σχεδόν 20,5 εκ. ψήφους πήρε ο Ερντογάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ