Ουκρανία-Ο Ποροσένκο δέχεται να μεταβεί ανθρωπιστική αποστολή στο Λουγκάνσκ

Ουκρανία-Ο Ποροσένκο δέχεται να μεταβεί ανθρωπιστική αποστολή στο Λουγκάνσκ    

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες έτοιμος να δεχθεί να μεταβεί μια ανθρωπιστική αποστολή στο Λουγκάνσκ, ένα προπύργιο των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διεθνής, άοπλη και θα διέλθει από τα συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχει το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Ποροσένκο την ενημέρωσε για τις συζητήσεις τις οποίες διεξήγαγε ως προς αυτό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ και άλλους διεθνείς εταίρους, όπως ανέφερε η ουκρανική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την ανθρωπιστική βοήθεια, εάν αυτή η αποστολή είναι διεθνής, χωρίς καμιά στρατιωτική συνοδεία και εάν διέλθει από συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχονται από Ουκρανούς συνοριοφύλακες», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στην ανακοίνωση αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων.

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατεπειγόντως την Παρασκευή η Ρωσία πρότεινε να διεξάγει μια «ανθρωπιστική αποστολή», ή την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να χορηγηθεί αρωγή στον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τις δυτικές χώρες, που εξέφρασαν φόβους ότι μια τέτοια αποστολή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια στρατιωτική εισβολή από μέρους της Ρωσίας.

Στην πόλη Λουγκάνσκ, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών δεν διαθέτει πλέον ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή υπηρεσίες τηλεφωνίας εδώ και μία εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται γρήγορα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ