Βερολίνο: “Κανένας λόγος να αλλάξει η οικονομική πολιτική”

Βερολίνο: “Κανένας λόγος να αλλάξει η οικονομική πολιτική”

 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου ανάμεσα σε διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική.

«Ήταν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λουξεμβούργο.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πρωτοστατεί μεταξύ όσων καλούν η ΕΕ να μεταβάλει την πολιτική της, χαλαρώνοντας τους δημοσιονομικούς της κανόνες και διακόπτοντας τα μέτρα λιτότητας. Η χώρα του ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο φέτος και προσπαθεί να εξασφαλίσει επιρροή στη νέα Κομισιόν, της οποίας θα ηγείται ο Γιούνκερ.

Ο Ντράγκι, ο οποίος πιστώνεται ότι απέτρεψε τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης το 2012, όταν δεσμευόταν πως θα «πράξει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, κάλεσε ωστόσο τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, το οποίο τα καλεί να μειώσουν τα ελλείμματά τους και το χρέος τους. Σε μια ομιλία του στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε αντεπιτεθεί στον Ρέντσι, επιχειρηματολογώντας ότι οι κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει απλά να θεωρούνται μια «επίπονη άσκηση λογιστικής».

Ο Γιούνκερ και ο Ντράγκι πριν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συνεδριάσουν στη Φραγκφούρτη την Πέμπτη, δήλωσαν ότι  το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στη συνεδρίασή του, καθώς συνεχίζει να αποτιμά τις επιπτώσεις του νέου πακέτου τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα θέσει σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ο πληθωρισμός θα ανέβει από τα σημερινά του επίπεδα, τα οποία χαρακτηρίζονται ανησυχητικά χαμηλά.

Ενόψει της συνάντησης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε πως η ΕΚΤ και η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, οφείλουν να πράξουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουν τον «αληθινό κίνδυνο αποπληθωρισμού» στην ΕΕ.

Σε μια συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα Le Monde ο Ολάντ τόνισε πως η χώρα του «δεν ζητεί επιείκεια από τη Γερμανία, ζητεί να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη».

Ωστόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς διεμήνυσε σήμερα πως το Βερολίνο δεν βλέπει απολύτως «κανέναν λόγο» να αλλάξει οικονομική πολιτική, απαντώντας στην έκκληση του Ολάντ.

«Οι πολύ γενικόλογες δηλώσεις από το Παρίσι δεν εγείρουν κανέναν λόγο για οποιεσδήποτε διορθώσεις της οικονομικής πολιτικής» της Γερμανίας, είπε η Βιρτς ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις Ολάντ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η Γερμανία είναι ήδη μια σημαντική ατμομηχανή (της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας), η πιο σημαντική μάλιστα στη σημερινή συγκυρία στην ευρωζώνη», τόνισε.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ