“Το σχέδιο διάσωσης της BES θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο”

“Το σχέδιο διάσωσης της BES θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο”

Το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας Espirito Santo (BES) θα έχει «έναν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο» για την Πορτογαλία, αλλά μειώνει «τα διαθέσιμα αποθέματα» της Λισαβόνας σε ρευστό ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικά οικονομικά σοκ, εκτίμησε σε μια ανακοίνωσή του η οποία εξεδόθη σήμερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, της λεγόμενης Novo Banco, η οποία θα επωφεληθεί από μια ανακεφαλαιοποίηση ύψους 4,9 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,4 δισεκ. ευρώ θα αντληθούν από τα κεφάλαια που είχαν διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ποσό αυτό «επαρκεί για να καλυφθεί το κόστος της διάσωσης της BES χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό», σχολίασε ο Fitch. Η διαδικασία αυτή «δεν αναμένεται να θέσει υπό πίεση το [κρατικό] αξιόχρεο» της Πορτογαλίας, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο BB+, και είχε αναβαθμιστεί τον Απρίλιο, με θετική προοπτική, υπενθύμισε ο οίκος αξιολόγησης.

Ωστόσο η δημιουργία της Novo Banco «θα μειώσει με σημαντικό τρόπο τα αποθέματα ρευστότητας που είναι διαθέσιμα για τις πορτογαλικές τράπεζες», πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης. «Θα έχει πιθανόν έναν δημοσιονομικό αντίκτυπο εάν και άλλες τράπεζες χρειαστούν βοήθεια», αλλά «δεν είναι αυτή η βασική μας υπόθεση», προσέθεσε ο Φιτς.

Είναι η τέταρτη φορά που το πορτογαλικό κράτος προσφεύγει στα κεφάλαια του δημόσιου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας το οποίο δημιουργήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο οποίο δεν απομένουν πλέον παρά 2 δισεκ. ευρώ από 12 δισεκ. ευρώ που διέθετε αρχικά.

Αφού η BES ανακοίνωσε την Τετάρτη ζημίες-ρεκόρ, ύψους 3,57 δισεκ. ευρώ, μόλις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014, η Novo Banco δημιουργήθηκε για να κληρονομήσει τους υγιείς πόρους της. Οι μέτοχοι της BES, οι οποίο θα εξαιρεθούν από το νέο σχήμα, θα κληρονομήσουν αντιθέτως τους λεγόμενους «τοξικούς» πόρους της, συγκεντρωμένους σε μια ‘bad bank’, μια «κακή τράπεζα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ