Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει χώρες-μη μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει χώρες-μη μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποπειρώνται να πείσουν πολλές χώρες-μη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν και εκείνες κυρώσεις στη Ρωσία, παρόμοιες με τις ευρωπαϊκές και αυτές που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, εξαιτίας της υποστήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές αντάρτες οι οποίοι δρουν στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε μια εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας σήμερα.

Μια εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας ανέφερε νωρίτερα πως το Βερολίνο διεξάγει συνομιλίες με χώρες όπως είναι η Ελβετία και η Τουρκία σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά τις ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επιβολή περαιτέρω μέτρων τα οποία στοχεύουν πλέον τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως αυτούς της ενέργειας, της τραπεζικής και της άμυνας.

«Διεξάγονται συνομιλίες με χώρες όπως η Ελβετία και η Τουρκία», επισήμανε η εκπρόσωπος. Ένας γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να διευρυνθεί ο κατάλογος των κρατών τα οποία λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Μόσχας.

Η Γερμανία, η οποία ήταν ως τώρα ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζονταν πολύ διστακτικές και επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, πλέον αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις πιέσεις σε διάφορα άλλα κράτη να επιβάλουν και αυτά μέτρα. Οι ΗΠΑ στο μεταξύ προσπαθούν να πείσουν κυβερνήσεις κρατών της Ασίας ως προς αυτό.

Στη Σιγκαπούρη, ένα ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις διαφόρων ασιατικών χωρών —που πλέον καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για τις ρωσικές εξαγωγές— να επιβάλουν και αυτές κυρώσεις. Ο αξιωματούχος εξήγησε πως ήδη μετέβη στο Πεκίνο και στη Σεούλ αυτή την εβδομάδα, όπου είχε επαφές με ομολόγους του και επιχειρηματίες, ενώ θα βρίσκεται μεθαύριο Παρασκευή στο Τόκιο για τον ίδιο λόγο.

Η Ελβετία, δημοφιλής προορισμός μεταξύ πολλών ρώσων πλουσίων και κόμβος για τις τραπεζικές και τις εμπορικές δραστηριότητές τους, μέχρι σήμερα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, πάντως έχει δεσμευτεί πως δεν θα αφεθεί να χρησιμοποιηθεί ως παρακαμπτήρια οδός σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Πρακτικά, ορισμένα από τα ευρωπαϊκά μέτρα θα ισχύσουν και στην Ελβετία διότι είναι μέρος της Ζώνης Σένγκεν, όπως έχει ήδη εξηγήσει η συνομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Περί το 75% των πωλήσεων ρωσικού αργού γίνεται μέσω Γενεύης, σύμφωνα με την ελβετική κυβέρνηση. Οι πόροι ρωσικής προέλευσης που βρίσκονται σε ελβετικά πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονταν σε 13,8 δισεκ. ελβετικά φράγκα το 2012, σύμφωνα με την ελβετική Εθνική Τράπεζα.

Η Ρωσία είναι σήμερα ο ενδέκατος τη τάξει προορισμός των γερμανικών εξαγωγών και αντιστρόφως η Γερμανία είναι ο έβδομος σημαντικότερος προορισμός ρωσικών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά παρ’ όλ’ αυτά η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα διστάσουν «να προχωρήσουν» στην επιβολή ακόμη σημαντικότερων κυρώσεων παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και τις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει η κρίση στη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αποφασισμένη να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα εμφανίστηκε εξάλλου και η Νορβηγία, που έχει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. «Σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να αναλάβουμε δράση», ανέφερε σήμερα ο Μπέργκε Μπρέντε, ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του οποίου προΐσταται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ