Τι γνώμη έχουν οι Αμερικάνοι για Άραβες και μουσουλμάνους

Τι γνώμη έχουν οι Αμερικάνοι για Άραβες και μουσουλμάνους

Η άποψη των Αμερικανών για τους Άραβες και τους μουσουλμάνους έχει γίνει χειρότερη τα τελευταία χρόνια, με τους Ρεπουμπλικανούς και τους ηλικιωμένους να εκφράζουν τα πιο αρνητικά αισθήματα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μόλις το 27% των Αμερικανών έχει σήμερα θετική άποψη για τους μουσουλμάνους ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 35%, δείχνει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Zogby για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Αραβοαμερικανικό Ινστιτούτο. Οι θετικές απόψεις για τους Άραβες έπεσαν στο 32%, από 43% το 2010.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (42%) πιστεύουν ότι το θρήσκευμα ενός Αμερικανού μουσουλμάνου θα επηρέαζε τις αποφάσεις του, εάν αναλάμβανε κάποια σημαντική κυβερνητική θέση. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό θεωρεί ότι δικαιολογημένα οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σκιαγραφούν το προφίλ των Αραβοαμερικανών ή των μουσουλμάνων Αμερικανών.

“Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα δεν είναι ότι δεν αρέσουμε στους ανθρώπους αλλά το πώς μεταφράζεται αυτό”, είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Τζιμ Ζόγκμπι, ο οποίος είναι λιβανέζικης καταγωγής. Ο Ζόγκμπι, που είναι και αδελφός του δημοσκόπου Τζον Ζόγκμπι, απέδωσε τις απόψεις που σχηματίζει το αμερικανικό κοινό στις αρνητικές ειδήσεις που μαθαίνει για τους Άραβες και τους μουσουλμάνους.

Ο Ζόγκμπι σημείωσε επίσης ότι πολλοί Αμερικανοί συγχέουν λανθασμένα αυτές τις δύο ιδιότητες, υποθέτοντας ότι οι περισσότεροι Αραβοαμερικανοί είναι μουσουλμάνοι –λιγότερο από το ένα τρίτο εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι– και ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί μουσουλμάνοι είναι Άραβες –στην πραγματικότητα, μόνο ένας στους τέσσερις μουσουλμάνους είναι αραβικής καταγωγής.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι απόψεις των Αμερικανών διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία τους και την πολιτική τους τοποθέτηση: για παράδειγμα, το 59% των Ρεπουμπλικανών και το 53% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών συμφωνούν με τη σκιαγράφηση του προφίλ των Αραβοαμερικανών και των Αράβων μουσουλμάνων. Στους Δημοκρατικούς και τους νέους (18-29 ετών) το ποσοσό αυτό πέφτει στο 32%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ