Έκκληση για επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Έκκληση για επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου έκαναν έκκληση απόψε για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας για διάστημα επτά ημερών.

Μιλώντας από το Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι έχει επιτευχθεί “σοβαρή πρόοδος” στις διπλωματικές προσπάθειες για μια εκεχειρία στη Γάζα, όμως απαιτείται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά. Δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εργαστεί ώστε να βρεθεί μια λύση και ζήτησε να κηρύξουν οι δύο πλευρές επταήμερη εκεχειρία.

Όπως είπε ο Κέρι, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες όσον αφορά τη “διατύπωση” για την εκεχειρία, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει το πλαίσιο που θα οδηγήσει σε μια επιτυχή λύση του προβλήματος.

Νωρίτερα, η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ είχε μεταδώσει ότι το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας απέρριψε ομόφωνα την πρόταση εκεχειρίας του Κέρι. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε κάποιο αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας, αλλά μόνο κάποιες διατυπώσεις, καθώς δεν του είχε υποβληθεί κάποια επίσημη πρόταση. Αποκάλυψε μάλιστα ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο συνομίλησε με τον Νετανιάχου ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για απόρριψη του σχεδίου από το Ισραήλ είναι λανθασμένες.

“Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε”, τόνισε.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ζήτησε επίσης να κηρυχθεί επταήμερη εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, με την ευκαιρία και της μουσουλμανικής γιορτής του Έιντ αλ Φιτρ, την επόμενη εβδομάδα.

“Κάνουμε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία (. . .) στο τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για μια περίοδο 7 ημερών”, είπε ο Σούκρι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κέρι και τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Σημείωσε, όπως και ο Κέρι, ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

“Συζητήσαμε τρόπους για το πώς θα ωθήσουμε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, όμως θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να συμφωνήσουν όλοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαν από την πλευρά του έκανε έκκληση για επταήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που όπως είπε μπορεί να ξεκινήσει με μια 12ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Ο Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ