Επίθεση του Ερντογάν στις ΗΠΑ για τη Γάζα

Επίθεση του Ερντογάν στις ΗΠΑ για τη Γάζα

 

O Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να κάνουν την «αυτοκριτική» τους, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα. «Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να λένε “Ισραήλ, κάνε χρήση του δικαιώματος σου για αυτοάμυνα”, τότε αναμφισβήτητα η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της» δήλωσε στο τουρκικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ «για κρατική τρομοκρατία» και για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι είχε ασκήσει κριτική στις δηλώσεις του Ερντογάν ενώ τις χαρακτήρισε «προσβλητικές και ψευδείς».

«Στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ που μέχρι σήμερα κάνουν ενοχλητικές και προσβλητικές δηλώσεις» σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Καταδίκασε επιπλέον εκ νέου τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «δυσανάλογη βία» και ότι σκοτώνει τους Παλαιστίνιους «χωρίς κανέναν οίκτο». «Πώς να αγνοήσουμε αυτό, πώς μια χώρα όπως οι ΗΠΑ μπορούν να κλείνουν τα μάτια απέναντι σε αυτό» υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε καταγγείλει το ρόλο της Αιγύπτου και του προέδρου της- που είχε χαρακτηρίσει «τύραννο», Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ενημέρωσε τον επιτετραμμένο ότι «απορρίπτει» την κριτική του Ερντογάν, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ